Care sunt, de fapt, diferentele intre un motor turbo (cu turbina) si unul aspirat

Care sunt, de fapt, diferentele intre un motor turbo (cu turbina) si unul aspirat

Intre soferi exista multe confuzii, asa ca am decis sa lamurim care sunt diferentele intre un motor turbo si unul aspirat. Ce avantaje ofera fiecare si ce trebuie sa stim.

Motorul turbo versus motorul aspirat reprezinta motivul multor certuri printre impatimitii de automobile. Unii soferi le prefera pe cele cu turbina din anumite motive, altii spun ca motoarele aspirate natural ar trebuie sa fie folosite pe toate masinile. Care este adevarul? Ce avantaje ofera fiecare tip de motor?

Motor turbo versus aspirat natural: diferente, avantaje si dezavantaje

Unul dintre cel mai mare avantaj al motorului aspirat natural este ca acceleratia este aproape instanta. Bineinteles, daca clapeta acceleratiei este actionata mecanic, raspunsul este si mai rapid.

Citeste si: Ce probleme apar, de regula, la un Audi A4 dupa 200.000 de kilometri

Carburantul este ars de motor mult mai eficient, decat intr-un motor turbo. Cel aspirat natural nu se incalzeste atat de tare ca un motor ce foloseste o turbina, iar raportul de compresie este mai mare.

Totusi, trebuie sa stim ca avantajul unui motor turbo este ca ofera un consum mai mic doar in conditii ideale, atunci cand mergem constant si nu apasam acceleratia foarte tare. Mai mult, motoarele turbo ofera un cuplu mai mare decat un motor aspirat natural, bineinteles ca vorbim si despre un turbo lag dar si de o durata mica in care este oferit.

Iarasi, trebuie sa stim ca un motor aspirat natural, nu se va incalzi la fel de repede ca un motor ce foloseste turbina. Drept urmare, costurile de intretinere sunt mult mai mici la un motor aspirat, deoarece uzura este mai mica, pentru ca foloseste un sistem mai putin complex.

Daca vorbim despre capitolul turatii, un motor aspirat natural se poate tura mult mai mult si la turatii mult mai inalte. Acesta nu va „obosi” atat de tare si nu se va incalzi la fel de mult ca motorul turbo.

In anotimpul rece, un motor aspirat natural va porni mult mai repede decat unul turbo. Acesta este prevazut cu un numar mai mic de senzori si sonde, deci pornirea nu va trebui sa perceapa procesul alimentarii pieselor cu ulei sau alte substante care pun in functiune motorul.

Impozit mai mic pentru motoarele turbo

La capitolul impozit, motoarele aspirate natural ies in dezavantaj pentru ca vorbim despre capacitati mari si, impliciti, mai multi bani de dat la stat. Atunci cand vorbim de spre un motor de 1 litru, turbo, ne raman mai multi bani in buzunar… dar, acestia se vor duce spre intretinere.

Drept urmare, pentru ca cererea pentru motoarele turbo este mult mai mare si companiile de automobile ofera din ce in ce mai putin motoare aspirate natural, productia s-a micsorat si ea considerabil.

Costuri de intretinere pentru motoare turbo si apirate

Dezavantajele unui motor turbo sunt destul de clare. Vorbim despre o uzura mult mai mare, un schimb de ulei mai des deoarece motorul turbo se incalzeste mult mai mult decat unul aspirat, asa ca uleiul este supus unor temperaturi mult mai ridicate.

Nu in ultimul rand, un motor turbo este mult mai complicat fata de unul aspirat natural, asa ca mai multe componente pot ceda, printre care si turbina, si costurile de intretinere sunt mai ridicate.

VIDEOCLIPUL ZILEI