Diesel, benzina sau electrica ? Care este varianta de masina ideala pentru 2019

2019 Audi S6 TDI

In fiecare an, zecii de mii de romani aleg sa-si schimbe masina din diverse motive sau unii isi achizitioneaza pentru prima data o masina. Romanii s-au axat in ultimii ani pe masini pe motorina, insa cele pe benzina si electricele au inceput sa castige teren in ultima perioada.

Bineinteles, romanii prefera in continuare o masina diesel si acest lucru este confirmat de statisticile care ne arata ca 8 din 10 masini aduse din strainatate sunt pe motorina. Numarul mare de masini pe motorina aduse in ultimii ani din strainatate au facut ca ele sa devina majoritare in acest moment in Romania, dar lucrurile se schimba incet in Europa si ar fi bine sa ne adaptam si noi.

Masinile pe motorina au inceput sa devina din ce in ce mai limitate in Europa, iar unii producatori au decis sa scoata definitiv motoarele diesel din productie, in timp ce unii au redus puterea lor doar pentru ca ele sa se incadreze in normele de Euro 6. Europa incearca sa reduca numarul de masini pe motorina, iar unele orase mari au anuntat ca in viitor vor interzice accesul lor in oras, in timp ce anumite state pregatesc taxe uriase pentru astfel de autovehicule. Viitorul masinilor diesel nu este unul presarat cu vesti bune in Europa, dar in Romania lucrurile inca stau altfel.

Romanii aleg in continuare masina si dupa consum, iar faptul ca un diesel consuma mai putin decat o masina hibrid sau pe benzina este convingator pentru multi. Masinile pe motorina raman inca favoritele romanilor, dar acest lucru s-ar putea schimba daca Uniunea Europeana va obliga Guvernul sa introduca taxe uriase pentru acest gen de masini.

Producatorii auto din Europa au inceput sa modifice aspecte importante din cadrul motorului pe benzina si incearca sa se pregateasca pe cat posibil de asaltul de cumparatori care se estimeaza ca vor veni dupa ce masinile diesel vor fi trase pe linie moarta. Noile benzinare au filtre de particule pentru ca emisiile sa fie mai mici si sa respecte noile norme impuse.

Masinile pe benzina au crescut ca si vanzari in ultima perioada la noi in tara, dar sunt departe de cele pe motorina. Romanii sunt speriati de vechile vorbe care spun ca motoarele pe benzina au multe probleme si sunt lipsite de fiabilitate, in ciuda faptului ca in realitate s-au facut progrese importante si o masina pe benzina care este intretinuta poate rezista foarte multi ani.

Masina cu propulsive hybrid a castigat teren in Europa in ultima perioada si exista mai multe versiuni care au aparut si pe piata din Romania. Totusi, o astfel de masina este greu de intretinut in Romania si nu putem spune ca o recomanda. Un hybrid consuma mai mult ca un diesel, indiferent de cat de grijuli suntem, iar costurile de achizitie sunt destul de ridicate in compartie cu alte masini pe motorina.

Autovehiculele electrice sunt in crestere si ele in ultima perioada in Romania, dar nici macar nu se apropie de cele pe motorina sau benzina. Vedem o astfel de masina destul de rar in orase, iar unul dintre motive este legat de faptul ca are o autonomie redusa, este foarte scumpa cand o achizitionam si nu putem sa stam la bloc cu ea, deoarece avem nevoie sa o incarcam si ne-am face misiunea aproape imposibila. Pentru moment, in Romania o astfel de masina este recomandata doar celor cu un venit mare si celor care au o alta masina altaturi de care pot parcurge distante lungi, in conditiile in care o electrica nu duce mai mult de 300 de kilometri.

Si, totusi, ce masina ar fi indicata in 2019?

Masinile hybrid ies clar din acest calcul, in contextul in care e scumpa, consuma mult si se misca destul de greu pentru pretentiile romanilor. Masina electrica merita sa fie cumparata daca dispunem de un buget mare, daca stam la casa si daca mai avem o masina pe care o putem folosi la distante lungi. Totusi, destul de putini romani isi permit cu adevarat o astfel de masina.

Specialistii ne recomanda in schimb sa ne achizitionam o masina diesel, deoarece in Romania va mai dura cel putin 10 ani pana cand vor fi trase pe linie moarta sau vor aparea taxe uriase. Un autovehicul pe motorina consuma putin, trage bine de la turatie mica si este masina fiabila daca stim sa o punem cu adevarat in valoare. Benzinarele sunt in schimb masini care consuma mult si au inceput sa aiba probleme asemanatoare in ceea ce priveste injectoarele si consumul de ulei cu masinile pe motorina

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter