Dictionar auto urban de... smecherie! Cum sa-ti dai seama ce vor sa spuna ceilalti soferi!

Articol scris de C. Zanfir , in data de 12 Iulie 2018

Din nefericire, parca jignim cuvantul dictionar cand il asociem cu acest limbaj de jargon si argou. Ce mai conteaza, cu saptar si in chirie, orice-ar fi e bogatie! Prezentul articol este destinat dezbaterii dictionarului auto urban si reprezinta un pamflet. Pe scurt, tratati-l ca atare, in ciuda faptului ca s-ar putea sa va regasiti prin diferite expresii.

De-a lungul timpului, multe expresii si alte cuvinte specifice domeniului auto s-au perindat de la o generatie la alta sau dintr-un targ in altul, insa deloc constructiv. In mod normal ar trebui sa progresam si sa invatam de la inaintasii nostri, ci nu sa le preluam in cel mai alterat mod posibil comportamentele de mahala.

Mai rau este ca romanul este de-a dreptul ciudat, nu doar in ceea ce priveste expresiile, ci si masinile seniorilor. Transmise ereditar, fie bemveurile cazute, fie mertanurile a tot ravnite, au devenit coperta acestor oameni care, din nefericire, nu stiu nici sa citeasca.

Cu permisul luat la Pitesti sau prin alte orase, acestia au dreptul de conduce, de a ne pune in pericol (intrucat nu cunosc nici semnele de circulatie) si mai mult, de a se exprima….in vot.

Revenind la oile noastre, expresiile, onomatopeele si gemetele duse pe cele mai intalte culmi ale patriei de marii invatati ai vremurilor noastre se exprima in cel mai elevat mod prin urmatoarele:

PS: exact cum spuneam mai sus, ca sa-i ajut pe cei care tot cautati in DEX: Onomatopee = cuvânt care, prin elementele lui sonore, imită sunete, zgomote etc. din natură. V-ati prins, nu? La fel si cu gemetele, caci multi doresc sa explice, insa tot timpul sunt ravasiti de cuvinte.

  • „a duce” - „Cat duce motorul asta?” Cu sensul Cati kilometri rezista motorul asta?

In principiu duce, pana te duci dracu...

  • „a baga” - „Cat baga pe autostrada” Cu sensul Ce viteza prinde?

Baga masina, pan' te baga in mormant! Parca-ti pare rau cand vezi atatea accidente, insa… ma abtin.

  • „a da” - „Cat ii dai la BMW? Da-i cox! Da-i cafele” Cu sensul de Ce viteza maxima ai atins?, Accelereaza la maxim!

Partea cu „da-i” poate fi clasata ca o prescurtare intr-o situatie critica, dar ce treaba are cox-ul si cafelele? Ah, am uitat, sunteti smecheri, mai! Bravo, ati mai impresionat o minora, domnilor!

  • „toroapa/cazan” - „Ce toroapa/cazan de masina are ala?” Cu sensul Ce rabla are acela?

Pot sa jur ca peste jumatate dintre acestia au celebrele „toroape”, iar daca au avut putin noroc, macar un simplu „multumesc” sa le adreseze parintilor.

  • „Bemveu, Mertan, Haudi si nambar oan”

Scuzati, ultima e fortata, de mine, pentru ca la ei functioneaza ca o virgula.

Cu siguranta va amintiti interactiunile dintre diferitii reporteri si tinerii destoinici ai generatiilor noastre. Din pacate, fiind coplesiti de emotii, exprimarea fluenta este alterata de alcoolul influent, astfel cuvintele pocite si expresiile incalcite nu s-au materializat decat prin cele prezentate mai sus.

De asemenea, limba romana studiata este violata de foarte multe jargouri si expresii parca desprinse din tabla ruginita masinii sau, pentru ce-i instariti, din tipleta asta de Mertan cu xenoane si genti full full.

  • „aspiratorul de femei” „Masina bengoasa atrage femeia borfasa”

AMIN! Sa ramana la voi toate!

Desi cu lopata prin dormitor, ati gresit-o cu asta. Aspiratorul are alta conotatie, baieti!

Dintre acestea remarcam si cateva expresii specifice samsarilor. Deloc departe de categoria de persoane mai sus mentionata, acestia cunosc un limbaj specific, de argou.

„Nu bate, nu troncane”, „Kilometri reali”, „Xenoane”, „Merge tipla” „E racheta”, „Rupe fasu”, „Masina corecta, corespunzatoare, aferenta” sunt doar cateva din expresiile pe care le puteti intalni in orice targ de masini second-hand, toate bine exprimate si in scris in fiecare geam al automobilului oferit spre vanzare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Toate cele 259 de autobuze si tramvaie ale companiei iesene de transport au fost dotate cu dispozitive pentru conectarea la internet wireless, contractul incheiat pe un an cu o companie...
de - 16 Februarie 2019
Guvernul Romaniei a aprobat Noul Cud Ruutier 2019, iar legea prevede cateva sanctiuni extrem de dure pentru soferii neatenti si indisciplinati in trafic. Noile modificari inca nu au intrat in...
de - 16 Februarie 2019
Noile modele Honda vin standard cu Honda Sensing. Acest cumul de sisteme poate fi considerat o aura de protectie japoneza, insa pentru a putea spune acest lucru trebuie sa analizam...
de - 14 Februarie 2019
Uniunea Europeana a aprobat alocarea a peste 517 milioane de euro pentru constructia magitralei M6 a metrului bucurestean, cea care va lega Gara de Nord de Aeroportul "Henri Coanda". „Locuitorii...
de - 14 Februarie 2019

Cele mai noi anunturi

3000.00 EUR - 18 Februarie 2019
5999.00 EUR - 18 Februarie 2019
3500.00 EUR - 18 Februarie 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare