Dictionar auto urban de... smecherie! Cum sa-ti dai seama ce vor sa spuna ceilalti soferi!

Articol scris de C. Zanfir , in data de 12 Iulie 2018

Din nefericire, parca jignim cuvantul dictionar cand il asociem cu acest limbaj de jargon si argou. Ce mai conteaza, cu saptar si in chirie, orice-ar fi e bogatie! Prezentul articol este destinat dezbaterii dictionarului auto urban si reprezinta un pamflet. Pe scurt, tratati-l ca atare, in ciuda faptului ca s-ar putea sa va regasiti prin diferite expresii.

De-a lungul timpului, multe expresii si alte cuvinte specifice domeniului auto s-au perindat de la o generatie la alta sau dintr-un targ in altul, insa deloc constructiv. In mod normal ar trebui sa progresam si sa invatam de la inaintasii nostri, ci nu sa le preluam in cel mai alterat mod posibil comportamentele de mahala.

Mai rau este ca romanul este de-a dreptul ciudat, nu doar in ceea ce priveste expresiile, ci si masinile seniorilor. Transmise ereditar, fie bemveurile cazute, fie mertanurile a tot ravnite, au devenit coperta acestor oameni care, din nefericire, nu stiu nici sa citeasca.

Cu permisul luat la Pitesti sau prin alte orase, acestia au dreptul de conduce, de a ne pune in pericol (intrucat nu cunosc nici semnele de circulatie) si mai mult, de a se exprima….in vot.

Revenind la oile noastre, expresiile, onomatopeele si gemetele duse pe cele mai intalte culmi ale patriei de marii invatati ai vremurilor noastre se exprima in cel mai elevat mod prin urmatoarele:

PS: exact cum spuneam mai sus, ca sa-i ajut pe cei care tot cautati in DEX: Onomatopee = cuvânt care, prin elementele lui sonore, imită sunete, zgomote etc. din natură. V-ati prins, nu? La fel si cu gemetele, caci multi doresc sa explice, insa tot timpul sunt ravasiti de cuvinte.

  • „a duce” - „Cat duce motorul asta?” Cu sensul Cati kilometri rezista motorul asta?

In principiu duce, pana te duci dracu...

  • „a baga” - „Cat baga pe autostrada” Cu sensul Ce viteza prinde?

Baga masina, pan' te baga in mormant! Parca-ti pare rau cand vezi atatea accidente, insa… ma abtin.

  • „a da” - „Cat ii dai la BMW? Da-i cox! Da-i cafele” Cu sensul de Ce viteza maxima ai atins?, Accelereaza la maxim!

Partea cu „da-i” poate fi clasata ca o prescurtare intr-o situatie critica, dar ce treaba are cox-ul si cafelele? Ah, am uitat, sunteti smecheri, mai! Bravo, ati mai impresionat o minora, domnilor!

  • „toroapa/cazan” - „Ce toroapa/cazan de masina are ala?” Cu sensul Ce rabla are acela?

Pot sa jur ca peste jumatate dintre acestia au celebrele „toroape”, iar daca au avut putin noroc, macar un simplu „multumesc” sa le adreseze parintilor.

  • „Bemveu, Mertan, Haudi si nambar oan”

Scuzati, ultima e fortata, de mine, pentru ca la ei functioneaza ca o virgula.

Cu siguranta va amintiti interactiunile dintre diferitii reporteri si tinerii destoinici ai generatiilor noastre. Din pacate, fiind coplesiti de emotii, exprimarea fluenta este alterata de alcoolul influent, astfel cuvintele pocite si expresiile incalcite nu s-au materializat decat prin cele prezentate mai sus.

De asemenea, limba romana studiata este violata de foarte multe jargouri si expresii parca desprinse din tabla ruginita masinii sau, pentru ce-i instariti, din tipleta asta de Mertan cu xenoane si genti full full.

  • „aspiratorul de femei” „Masina bengoasa atrage femeia borfasa”

AMIN! Sa ramana la voi toate!

Desi cu lopata prin dormitor, ati gresit-o cu asta. Aspiratorul are alta conotatie, baieti!

Dintre acestea remarcam si cateva expresii specifice samsarilor. Deloc departe de categoria de persoane mai sus mentionata, acestia cunosc un limbaj specific, de argou.

„Nu bate, nu troncane”, „Kilometri reali”, „Xenoane”, „Merge tipla” „E racheta”, „Rupe fasu”, „Masina corecta, corespunzatoare, aferenta” sunt doar cateva din expresiile pe care le puteti intalni in orice targ de masini second-hand, toate bine exprimate si in scris in fiecare geam al automobilului oferit spre vanzare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Ah, cheile si 'abilitatea' lor de a se ascunde sau a se face pierdute prin buzunare sau in pernele canapelei din camera de zi. Inainte de 1990, asta nu ar...
de - 15 Noiembrie 2018
Romania este amenintata din ce in ce mai des de un cutremur de mari dimensiuni care ar putea putea sa puna in pericol viata multor oameni. La finalul lunii octombrie...
de - 14 Noiembrie 2018
Soferii din Romania vor avea parte de o noua surpriza odata cu venirea anului 2019. Guvernul a decis intr-o sedinta speciala modificarea Codului Rutier in ceea ce priveste amenzile. Schimbarile...
de - 10 Noiembrie 2018
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat in urma cu cateva zile noile tarife de referinta pentru politele de asigurare obligatorie RCA. Valoarea medie a acestor tarife de referinta a...
de - 6 Noiembrie 2018

Cele mai noi anunturi

5600.00 EUR - 15 Noiembrie 2018
8950.00 EUR - 15 Noiembrie 2018
3400.00 EUR - 15 Noiembrie 2018
12499.00 EUR - 15 Noiembrie 2018
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare