De ce este nevoie sa echilibrezi rotile atunci cand ajungi la vulcanizare

Fiecare vizita la vulcanizare ar trebui sa se incheie cu operatiunea de echilibrare a rotilor. Iata de ce este extrem de important sa iti echilibrezi rotile si ce trebuie sa stie orice sofer.

De este nevoie sa echilibrezi roțile atunci cand ajungi la vulcanizare

La fiecare schimb de anvelope, fie ca este pentru sezonul cald sau rece, fie ca iti schimbi anvelopele vechi cu unele noi, angajatii vulcanizarilor recomanda si echilibrarea rotilor. Nu toti soferii opteaza pentru acest serviciu, cu toate ca este foarte important pentru masina dar si pentru siguranta lor.

Fie ca folosesti anvelope all season, de iarna sau de vara, rotile trebuie neaparat echilibrate. Afla de ce este bine sa iti echilibrezi rotile de fiecare data cand faci o vizita la vulcanizare si ce trebuie sa tie toti soferii.

Geometria rotilor, o operatiune importanta pentru masina ta

Pe langa echilibrarea rotilor, geometria ramane si ea o operatiune importanta, care va prelungi durata de viata a anvelopelor tale.

Citeste si: Pareri anvelope all seasons. Merita sa iti pui astfel de cauciucuri pe masina?

Ce face exact geometria? Ei bine, atunci cand ai o geometrie corecta a rotilor, volanul tau se mentine drept, iar pneurile sunt si ele in pozitie dreapta. Cu toate ca nu putem vedea cu ochiul liber, o roata stramba cu doar un milimetru poate face o diferenta enorma si duce la uzarea prematura si neuniforma a pneurilor.

Mecanicii verifica cele trei unghiuri ale fiecarei roti, astfel incat acestea sa fie perfect aliniate.

Cand se face geometria rotilor? Ai nevoie de geometria rotilor atunci cand anvelopele sunt uzate neuniform sau ai urme de uzura prea mare, cand volanul vibreaza sau cand rotile nu circula in linie dreapta.

Atunci cand simti ca masina ta trage spre dreapta sau spre stanga, este clar ca ai nevoie sa faci o geometrie a rotilor pentru a le aduce in pozitia stabilita de producator.

De ce trebuie sa echilibram rotile si cand este nevoie sa facem acest lucru?

Primele simptome ca anvelopele tale au nevoie de o echilibrare sunt uzura inegala si mai rapida a benzii de rulare, dar si cresterea consumului de combustibil sau vibratiile pe care le simtiti in volan la viteze mari sau in podea.

Atunci cand ati echilibrat toate rotile, anvelopele se vor uza uniform si vor rezista pentru mai mult timp. Nu este o operatiune atat de complicata, pentru ca echilibrarea unei roti presupune asezarea acesteia pe un echilibrator care centreaza roata si o invarte pentru a stabili unde sa fie montate greutatile de plumb care se lipesc pe jante.

Dupa cum spuneam, echilibrarea rotilor trebuie facuta la fiecare schimb nou de anvelope, atunci cand schimbati anvelopele de vara cu cele de iarna si invers, dar si atunci cand simtiti vibratii in volan, la viteze mari. Gropile pot sa dezechilibreze si ele rotile, iar starea drumurilor grabesc vizitele la vulcanizari.

Nu uitati ca echilibrarea rotilor trebuie facuta doar de experti, asa ca recomandam Auto Soft, deoarece serviciile sunt oferite de profesionisti. Odata echilibrate, anvelopele ofera confort, siguranta, dar si o economie la combustibil.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter