De ce explodeaza anvelopele auto. Ce nu trebuie sa faci cand este cald afara

Care este motivul pentru care o anvelopa explodeaza si de ce este posibil acest lucru?

explozie auto

O anvelopa sau un pneu poate exploda ca si rezultat al unui accident prin care loviti o bordura sau dati intr-o groapa la o viteza mare sau dintr-un anumit unghi care poate provoca daune. O astfel de explozie poate avea loc si din cauza lovirii unui obstacol existent pe drumurile de mare viteza, precum drumurile expres sau autostrada. In general, o mica gaura la anvelopa prin care aerul este eliberat lent va oferi conducatorului auto o avertizarea pe timpul deflatiei. 

Explozia este de obicei, rezultatul unor supraincarcari ale masinii, al unei lovituri (ori imediate ori intarziate, in functie de severitatea loviturii), al unei taieturi care cauzeaza pierderea rapida a presiunii, sau a unei perforatii neinsemnate, care duce la o perioada mai lunga de timp de pierdere a aerului pana la producerea penei.

Ce trebuie sa faci daca anvelopa masinii explodeaza

Ca si o regula generala, atunci cand ceva nu merge bine la masina, ar trebui sa ramaneti calmi. O persoana care reuseste sa ramana calma va gandi mult mai clar si va putea lua o decize mult mai corecta decat atunci cand panica pune stapanire pe ea. Chiar daca instinctul va spune sa apasati pedala de frana, acest este ultimul lucru pe care trebuie sa il faceti in cazul in care va confruntati cu o explozie de cauciuc. In primul rand trebuie sa ramaneti cu piciorul pe pedala de acceleratie, dar nu pentru a creste viteza de deplasare ci pentru a mentine masina la o viteza constanta. In cazul in care una dintre anvelopele din spate este dezumflata si apasati pe pedala de frana, sunt sanse mari ca sa pierdeti controlul asupra autoturismului.

In momentul producerii unei explozii, nu conteaza daca conduci o masina sport, cu coupe sau un SUV; pasii de urmat sun aceiasi. Soferul trebuie sa apese pentru moment acceleratia pentru a pastra inertia masinii (sau macar sa mentina acceleratia la un nivel constant), si sa contracareze smucitura produsa de explozia anvelopei printr-o miscare usoara pentru a pastra vehicul pe banda sa. Odata ce masina s-a stabilizat, soferul poate incetini usor si sa traga pe dreapta.

 

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter