Ai cumparat o masina second hand si nu anunti tranzactia? Iata ce amenda risti, din 20 mai!

Masini second-hand de vanzare

In urma cu aproximativ o saptamana scriam un articol in care prezentam anumite reglementari pentru data de 20 mai 2018. Pe langa modificarea ce se referea la sanctiunea privind rovinieta care se transfera de la proprietar la cumparator in urma incheierii unor acte juridice, 20 mai 2018, data la care va intra in vigoare noul Cod Rutier modificat, prevede si obligatia proprietarului de a notifica autoritatile competente dupa ce a efectuat o tranzactie cu un autovehicule second-hand.

Pe intelesul tuturor, aceasta noua prevedere este deja cuprinsa in actul normativ incident, insa cu un termen mult mai redus. Practic, in situatia schimbarii proprietarului masinii second-hand, Codul Rutier republicat va stabili o perioada (mai mare) in care noul proprietar este obligat sa notifice in scris autoritatilor competente tranzactia efectuata.

In cazul neconformarii cu prevederile stipulate in actul normativ ce urmeaza sa intre in vigoare, inmatricularea autovehiculului respectiv se suspenda din oficiu, iar proprietarul, in situatia in care este surprins circuland pe drumurile publice, este sanctionat cu o amenda ce poate ajunge pana la 2900 de lei.

Asadar, printre noile modificari ale Codului Rutier (Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 195 din 2002), va aparea si sanctiunea ce prevede interzicerea autovehiculelor care circula pe drumurile publice a caror inmatriculare a fost suspendata. In textul de lege, aceasta prevedere este denumita prin interzicerea circulatiei pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate, a celor pentru care a interveni suspendare inmatricularii (cazul prezentat mai sus) si a celor a carui termen de valabilitate a ITP-ului a expirat sau anulat.

Acest text de lege este regasit in noul Cod Rutier ce va intra in vigoare de la 20 mai 2018, in prezent, actul normativ neproducand efecte juridice referitoare la suspendarea inmatricularii.

Suspendarea propriu-zisa se produce in situatia in care noul proprietar achizitoneaza un autovehicul second-hand si nu anunta tranzactia la autoritatile competente in termen de 90 de zile. Dupa cum observati, acest termen a fost efectiv triplat, in prezent, fiind de doar 30 de zile de la data incheieri acordurilor juridice dintre parti.

Sanctiunile pentru neindeplinirea acestui termen ajung pana la 20 de puncte amenda, mai exact, cuprinse intre 1300 si 2900 de lei. Pe langa sanctiunea in sine, in conformitate cu noul Cod Rutier, politistii vor fi obligati sa retina si certificatul de inmatriculare al vehiculului. In baza retinerii acestuia, soferul se va alege cu amenda de mai sus, o dovada inlocuitoare pe care scrie fara drept de circulatie si retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter