Cum verifici daca masina pe care o cumperi e furata?

Masinile second-hand sunt la mare cerere in toata lumea, iar tot mai multi se gandesc sa fure astfel de masini folosite si sa le vanda mai departe in alte tari. Europa de Vest este raiul masinilor furate, iar dupa problemele legate de kilometri dati inapoi sau daune minore, acum au aparut si suspiciuni cu privire la autenticitatea masinii.

Doar in 2018 au fost descoperite aproximativ 250 de masini furate de catre Politia de Fontiera in momentul in care erau aduse in tara pentru vanzare. In ultimele 12 luni a fost raportata o crestere de peste 70% cu privire la masinile furate gasite pe teritoriul Romaniei, fiind de cele mai multe ori aduse la pachet cu motociclete de mici dimensiuni sau remorci.

Datele statistice arata doar numarul celor care au fost prinsi, insa cu siguranta sunt zeci de alte cazuri in care masinile furate ajung pe teritoriul Romaniei inainte sa fi date disparute si introduse in baza de date europeana.

Pentru a ne asigura ca masina pe care o achizitionam de la diversi samsari este una in regula trebuie sa verificam urmatoarele date:

-          Toate actele masinii in original, nu in copii

-          Nu achizitionati o masina doar cu talon si cheie

-          Verificati online sau la RAR inainte sa o achizitionam daca e furata

-          Nu dam bani in avans sau suma totala pana cand nu vedem certificatul de autenticitate emis de RAR

-          Certificatul de autenticitate atesta si faptul ca seria masinii corespunde cu actele si masina nu este de la dezmebrari

-          Masinile cu pret mult sub nivelul pietii ar putea avea probleme sau sa fie furate. Nimeni nu iese pe minus in lumea samsarilor

Pentru orice tranzactie legata de o masina este bine sa cerem un certificat de autenticitate, iar daca suntem refuzati e bine sa renuntam la masina respectiva pentru ca undeva se ascunde un mic adevar care in viitor ne-ar putea costa scump.

Conform datelor furnizate de Politia de Frontiera, in 2018 au fost furate si masini de peste 50.000 de euro, preferatele fiind SUV-urile Land Rover, BMW X6 sau Audi Q7.

Hotii de masini au incercat sa aduca masini furate in Romania pe la toate punctele de frotiera, asa ca indiferent daca sunteti din Satu Mare sau Giurgiu pericolul este la fel de mare cand vine vorba de o inselatorie gandita de un hot.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter