Cum verifici cate puncte de penalizare ai acumulat!

Intr-o lume a tehnologiei, statul roman ne tine in continuare dependenti de functionarii plictisiti din spatele ghiseelor.

Cum verifici cate puncte de penalizare ai acumulat

Romania este tara functionarilor inutili. Desi in ultimii ani s-a constatat o oarecare digitalizare a serviciilor publice, sunt inca numeroase domenii in care vizita la ghiseu nu poate fi ocolita. Este si cazul soferilor care vor sa stie cate puncte de penalizare au acumulat.

Poti sa verifici online cate puncte de penalizare ai acumulat in ultimul an?

Evidenta punctelor de penalizare este tinuta de Politia Romana prin intermediul unui sistem informatizat. Cel putin teoretic, pentru orice sofer ar trebui sa fie extrem de simplu sa afle el insusi situatia. Un site dedicat, posibilitatea de logare cu un ID unic, care sa fie codependent de codul numeric personal... si atat! Ce poate fi mai simplu?

Citeste si: Ce faci daca ti-a fost anulat permisul de conducere! Procedura completa pentru obtinerea unui carnet nou

Ei bine, autoritatile romane nu ofera aceasta optiune, pentru ca ar insemna finalul carierei pentru multi functionari din Politia Romana, multi nepoti si verisori dati afara. Asa ca soferii se vad nevoiti sa faca un drum in plus la ghiseu pentru a afla cate puncte de penalizare au acumulat.

Situatia este cu atat mai curioasa cu cat, pe site-ul DRPCIV, de exemplu, poti face interogari mult mai complicate, direct in online. poti verifica in ce stadiu este procesul de inmatriculare al masinii, poti verifica starea emiterii unui permis sau a unui certificat de inmatriculare ori poti sustine simularea unui examen auto.

 

Ce trebuie sa faci pentru a afla cate puncte de penalizare ai acumulat

Traseul conducatorilor catre ghisee este legiferata inclusiv in Codul Rutier, care prevede clar ca verificarea punctelor de penalizare se poate face doar „personal, la sediul Politiei Rutiere”.

Vorbim mai exact despre o Ordonanta de Urgenta emisa in 2002 de Guvernul PSD condus de Adrian Nastase, in care se prevede, printre altele, ca "Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul sa obtina, personal, la sediul politiei rutiere din judetul care il are in evidenta, informatii cu privire la numarul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate”.

Pentru a beneficia de aceste informatii, trebuie deci sa te prezinti la sediul politiei rutiere si sa depui o cerere in acest sens. Conform legii, raspunsul trebuie sa iti vina acasa in maximum o luna. Asa ca inarmeaza-te cu rabdare si incearca sa fii cat se poate de atent in trafic, sa nu iti mai atragi si alte puncte de penalizare pana iti vine raspunsul.

Sunt insa si cazul cand raspunsul la aceasta cerere se da mult mai repede. Pe forumurile de specialitate, numerosi soferi din Capitala au dezvaluit ca raspunsul le-a fost oferit pe loc, la ghiseu, chair fara sa mai depuna vreo cerere. Deci se poate si altfel. Situatia este insa una extrem de rara, asa ca nu va faceti sperante desarte inainte de a va vedea in fata functionarilor.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CUM ITI DAI SEAMA CA AI O CUTIE DE VITEZE DEFECTA?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter