Cum trebuie sa procedezi daca ti se opreste motorul in mers

Cel mai rau lucru care se poate intampla atunci cand conduci o masina este sa ti se opreasca motorul in mers. Nu vorbim de clasica scapare a pedalei de ambreiaj, ci despre niste defectiuni care pot aparea. Iata cum trebuie sa procedezi in acest caz.

Cum trebuie sa procedezi daca ti se opreste motorul in mers

Atunci cand apar anumite defectiuni la o masina, se intampla ca motorul sa se opreasca in mers. Totusi, cauzele sunt multiple, asa ca trebuie sa identifici sursa defectiunii si trebuie sa stii ce este de facut. Iata cum procedezi atunci cand motorul masinii se opreste in mers.

Care sunt cauzele opririi motorului in mers?

In primul rand, haideti sa vedem care sunt exact cauzele pentru care un motor se poate opri in timp ce masina este condusa.

Pe primul loc, se afla supraincalzirea motorului. Acest lucru se intampla atunci cand sistemul de racire al masinii nu functioneaza si nu mentine temperatura motorului in parametri optimi de functionare. Mare grija, pentru ca in acest caz pistoanele masinii pot ajunge sa se topeasca.

Citeste si: Ce rol are sonda lambda in angrenajul unei masini?

Nivelul scazut de ulei se situeaza pe locul doi in topul defectiunilor care pot aparea la o masina. Din cauza ca scade nivelul de ulei, componentele nu mai sunt lubrifiate, iar frecarea acestora poate bloca si opri motorul. In cazul acesta, vorbim de defectiuni serioase.

Lichidul de transmisie da si el batai de cap. Daca nivelul acestuia este scazut, transmisia se supraincalzeste si daunele pe care le poate provoca te vor costa destul de mult. Recomandam sa verifici regulat nivelul lichidului de transmisie, ca si cel al uleiului.

Problemele electrice sunt si ele destul de des intalnite si pot cauza oprirea motorului in mers. Bineinteles, un martor se va aprinde in bord si iti va anunta eroarea, dar va trebui sa te duci de indata la cel mai apropiat service auto.

Convertorul catalitic este responsabil pentru eliminarea gazelor de esapament, insa iti poate aduce si ceva probleme cu oprirea motorului in mers. Atunci cand combustibilul are prea multe impuritati, convertorul nu va face fata si se va bloca, iar asta inseamna ca teava de esapament se poate infunda.

Ce faci atunci cand ti se opreste motorul in mers?

Primul lucru pe care trebuie sa il stii este sa nu te panichezi. Totul se rezolva cu calm, asa ca daca te agiti si te enervezi, motorul masinii nu o sa se repare. Asigura-te ca nu incurci pe nimeni, porneste semnalizarea masinii si incearca sa te indrepti catre marginea drumului. Stim ca volanul va fi greu de rotit, pentru ca masina este oprita, insa trebuie sa faci tot posibilul.

De indata ce ai ajuns pe marginea drumului, porneste si avariile. Evita sa faci acest lucru atunci cand masina este oprita in mijlocul drumului, pentru ca ceilalti participanti la trafic nu vor sti exact cum sa procedeze atunci cand iti vor vedea vehiculul oprit.

Nu uita nici de triunghiul reflectorizant, care se plaseaza in spatele masinii, mai ales pe timpul noptii. Trebuie sa te asiguri ca ceilalti soferi te vad din timp, asa ca este bine sa il plasezi la cel putin 30 de metri in spatele masinii.

Daca nu te pricepi foarte tare la reparatiile masinii, recomandam sa suni un prieten care stie mai multe sau o firma de tractari auto. Nu uita ca blocarea drumurilor cu o masina defecta nu este o solutie, asa ca aceasta trebuie luata de indata de pe marginea drumului.

Totusi, este bine sa incerci sa repornesti motorul si daca ai noroc si acesta si-a revenit, trebuie neaparat sa te indrepti catre cel mai apropiat service auto sau catre cea mai apropiata benzinarie.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CUM ITI DAI SEAMA CA AI O CUTIE DE VITEZE DEFECTA?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter