Cum trebuie sa circuli pe timp de ceata. Cinci reguli ce iti pot salva viata

Articol scris de Ilinca M., in data de 9 Ianuarie 2019

Cum trebuie sa circuri pe timp de ceata. Vremea capricioasa ce a pus stapanire pe tara noastra provoaca  tot mai multe accidente. Nerespectarea regulilor speciale de circulatie pe timp de ceata, duce de multe ori la  accidente grave. Cinci reguli ce iti pot salva viata.

Politistii recomanda conducatorilor auto sa  adapteze maniera de a conduce la conditiile meteo. Ceata exercita o influenta mult mai mare decat se crede asupra conducerii in siguranta  a  autovehiculului.

Cinci reguli de conducere pe timp de ceata

1. Aprinderea luminilor de ceata din spatele masinii. Luminile de ceata sunt puternice, de culoare rosie, ele sunt menite sa iti ofere vizibilitate. Daca  autovehiculul este dotat si cu proiectoare speciale pentru ceata, este foarte bine sa le folositi si pe acelea.

2. Niciodata  sa nu folositi pe ceata faza de drum(faza lunga). Folosirea fazei lungi pe timp de ceata face doar sa  inrautateasca  situatia, deoarece lumina se reflecta  in ceata  si se formeaza un zid de lumina. Daca masina nu este proiectata cu reflectoare de lumina, incercati sa directionati farurile cat mai jos.

3. Sistemul de iluminare trebuie sa  aiba  toate becurile in stare de functionare, iar masina  sa fie echipata cu faruri de ceata cu halogen (punerea in functiune la o vizibilitate de sub 50 de metri). Acestea  sunt de regula montate cat mai jos posibil, pentru a realiza o iluminare suficienta  a drumului. In cazul in care sticla farurilor este murdara, eficienta proiectoarelor scade cu 30%.

4. Circulati cu prudenta  si viteza redusa. Majoritatea  accidentelor, pe timp de ceata, sunt cauzate de neadaptarea vitezei la conditiile meteo. Viteza nu trebuie sa fie mai mare de 30 de km/h in localitate si 50 de km/h in afara localitatilor.

5. Pe timp de ceata, oprirea  si stationarea  autovehiculelor pe carosabil este interzisa. In caz de urgenta, este permisa oprirea pe acostament, insa  se vor folosi, pentru semnalizare, luminile de pozitie, triunghiurile reflectorizante sau luminile de avarie.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Vesti proaste pentru soferii romani. Cei care nu respecta noile reguli vor primi o sanctiune crunta. Cei care vor fi prinsi folosind telefonul mobil sau tableta la volan vor fi...
de - 16 Ianuarie 2019
Plangerile tot mai dese din partea clientilor i-au determinat pe oficialii din Primaria Capitalei sa ia masuri impotriva taximetristilor care refuza curse sau care negociaza tariful. Vizati sunt in principal...
de - 15 Ianuarie 2019
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o licitatie de 45 milioane de lei (9,62 milioane de euro) pentru achizitia si montarea de panouri fonoabsorbante, potrivit unui...
de - 13 Ianuarie 2019
Ministerul Afacerilor Interne a lansat in dezbatere publica un proiect de Lege pentru modificarea legislatiei, astfel incat cei care tin in mana telefonul atunci cand se afla la volan sa...
de - 11 Ianuarie 2019

Cele mai noi anunturi

Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare