Cum se pune frana de motor la masinile cu o cutie automata

Cum se pune frana de motor la masinile cu o cutie automata

Desi multi soferi folosesc o masina echipata cu o cutie de viteze automata, sunt foarte putini aceia care stiu sa puna o frana de motor. Iata cum se pune frana de motor la automobilele care sunt oferite cu o cutie automata.

Chiar daca ai o masina echipata cu o cutie de viteze automata, trebuie sa stii faptul ca poti folosi frana de motor. In cazul in care nu sti cum, o sa iti explicam cum se pune frana de motor, in cazul in care conduci masina cu o cutie automata.

Care sunt avantajele unei transmisii automate?

La momentul introducerii lor pe masini, transmisiile automate nu erau vazute atat de bine, iar automobilele care veneau cu o astfel de dotare nu aveau performante impresionante si consumau mai mult combustibil decat cela cu o cutie de viteze manuala.

Citeste si: Cum conducem o masina cu o cutie de viteze automata? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta!

Intre timp, lucrurile s-au schimbat si producatorii de automobile sport au ajuns sa scoata cutia de viteze manuala din oferta, concentrandu-se doar pe cele automate. Modelele AMG de la Mercedes-Benz sau RS de la Audi nu mai ofera optiunea de transmisie manuala. Chiar si producatori ca Ferrari, Lamborghini sau Maserati au renuntat la cutiile manuale si au introdus transmisii automate mult mai performante.

Mai mult, transmisiile automate sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, diferentele de pret intre o cutie de viteze manuala si una automata sunt extrem de mici, sunt mult mai rezistente. Nu uitati ca o cutie de viteze manuala necesita un schimb de ambreiaj chiar si la 50.000 de km.

Cum poti sa pui frana de motor la o masina cu o cutie automata?

Cu toate ca nu multi soferi stiu, poti folosi frana de motor la o masina cu o cutie de viteze automata. Este foarte simplu si majoritatea masinilor moderne ofera aceasta functie.

Cea mai simpla metoda de a folosi frana de motor pentru o masina echipata cu o cutie de viteze automata este actionand clapetele aflate in spatele volanului. Adica acele clapete cu semnele plus si minus (+/-). Clapeta cu minus va selecta automat o treapta inferioara, asa ca va functiona exact ca frana de motor.

In cazul in care masina ta nu este echipata cu acele clapete in spatele volanului, trebuie sa te uiti atent la schimbatorul de viteze. Pe schema cu selectarea vitezelor, vei vedea semnele plus si minus. Acela este modul semiautomat, asa ca trebuie sa il selectezi, iar apoi sa misti schimbatorul in fata pentru a selecta treapta inferioara. Bineinteles, trebuie sa respecti schema pentru modul semiautomat al masinii tale.

VIDEOCLIPUL ZILEI