Cum se calculeaza, de fapt, cuplul unui motor?

Ati auzit mereu de cuplul dezvoltat de un motor si ca o valoarea mare inseamna putere mai mare. Afla cum se calculeaza cuplul unui motor si ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa afli valoarea pe care o dezvolta motorul masinii tale.

Cum se calculeaza, de fapt, cuplul unui motor?

Daca esti pasionat de masini, cu siguranta ai auzit de cuplul dezvoltat de motor, cum ca acesta este mai mare la diesel fata de benzina si ca este foarte important pentru o masina. Totusi, daca nu stii cum se calculeaza, o sa iti explicam ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa afli cuplul motorului dezvoltat de masina ta.

Ce este cuplul unui motor?

Ei bine, cuplul sau „momentul” este acea forta care te impinge in scaun atunci cand accelerezi masina puternic. De asemenea, cuplul reprezinta forta rotationala a motorului, pentru ca el este creat de rotatia motorului in jurul unei axe, in cazul nostru in cadrul unei miscari de rotatie a arborelui cotit.

Citeste si: Cutia de viteze automata cu convertizor de cuplu: cum functioneaza?

Dupa cum bine stiti, combustia datorata amestecului de aer si combustibil din cilindru, creeaza o forta care il impinge in jos, iar cutia de viteze transforma cuplul motor in forta de propulsie.

Bineinteles, greutatea masinii este raportata la cuplul motor, cu cat greutatea este mai mare, cu atat cuplul generat de motor este mai mare pentru a pune in miscare automobilul. De aceea, camioanele sunt echipate cu motoare diesel, pentru ca ofera un cuplu mai mare, disponibil la un numar de rotatii mai mic.

Motoarele diesel ofera cuplu de la 1.500 rpm, iar valoarea maxima este atinsa la aproape 3.000 rpm. In schimb, motoarele pe benzina incep sa ofere cuplu de la 1.000 rpm, insa valoarea maxima este atinsa la aproape 4.000 rpm. Cu alte cuvinte, eficienta motorului este maxima atunci cand se atinge si nivelul maxim de cuplu al motorului.

Care este formula de calcul al cuplului (momentului) unui motor?

Cuplul motor este cunoscut si ca „momentul” pentru studentii la Politehnica. Motorul produce moment si putere, iar unii dintre voi o sa ne corecteze pentru ca in manualele de fizica nu exista calculul cuplului motor, ci doar calculul momentului motor.

Momentul unui motor reprezinta acea marime fizica ce este numeric egala cu produsul dintre forta care actioneaza asupra unui corp si marimea bratului fortei. La motoarele cu combustie interna, momentul reprezinta forta care actioneaza asupra pistoanelor si lungimea bratului maneton.

Asadar, acum intelegi de ce exista diferenta de suplu la motoarele pe motorina (diesel) si cele pe benzina. Se datoreaza faptului ca presiunea medie in cilindri unui motor diesel este mult mai mare si astfel se genereaza o forta de apasare mai mare.

Pentru a calcula momentul unui motor, va trebui sa folosim urmatoarea formula: Cuplu motor (C) = P (putere mecanica)/ ω (viteza unghiulara). Cuplul motor se masoara in Nm (Newton metri), puterea mecanica in W (Wati), iar viteza unghiulara in rad/s. Foarte important de aflat este si rolul electromotorului la o masina!

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CUM SE FABRICA UN BMW SERIA 4 COUPE (G22)?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter