Cum se activeaza, de fapt, sistemul 4x4 la o Dacia Duster

Cum se activeaza, de fapt, sistemul 4×4 la o Dacia Duster

In cazul in care vrei sa iti cumperi o Dacia Duster si nu stii cum se activeaza sistemul 4x4, o sa iti explicam exact ce trebuie sa faci. Nu de alta, dar se apropie sezonul rece si este posibil sa avem zapada anul acesta.

Dacia Duster este cel mai de succes SUV vandut la noi in tara, insa nu toate versiunile cumparate de romani sunt cu tractiune integrala. Pentru cei ce au optat pentru aceasta optiune, o sa explicam cum se activeaza sistemul 4×4 la o Dacia Duster si ce trebuie sa stii despre el.

Cand a debutat modelul Dacia Duster?

Dacia Duster, cunoscutul SUV romanesc, a debutat pe piata in anul 2009 si a fost prezentat publicului in anul 2010 la Salonul Auto de la Geneva. Modelul producatorului de la Mioveni era oferit in versiuni cu tractiune fata sau tractiune integrala.

Citeste si: Dacia Summer este un Duster decapotabil construit de oameni cu pasiune

Pretul de achizitie redus (10.500 euro pe piata din Romania), a reprezentat principalul avantaj al lui Duster, asa ca modelul romanesc a devenit un succes in Romania, dar si peste hotare. Dacia a oferit Duster cu motoare pe benzina, dar si pe motorina, iar ce ce voiau aveau optiunea de a isi cumpara si un model cu instalatie GPL.

Anul 2013 a adus si primul facelift pentru Duster, care a fost prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt. Schimbarile la nivel exterior erau destul de importante, iar interiorul primise si el imbunatatiri. De asemenea, Duster primise si un nou motor de 1.2 litri, pe benzina.

A doua generatie Dacia Duster a debutat in anul 2017, la Salonul Auto de la Franfurt. Noul model are aproape aceleasi dimensiuni si foloseste aceeasi platforma B0 ca si prima generatie. Totusi, noutatile includ servodirectie electric, sistem de camere cu vedere la 360 de grade, climatizare, pornire fara cheie si lumini de zi LED.

Cum activezi sistemul 4×4 la un model Dacia Duster?

In primul rand, va spunem ca sistemul de tractiune integrala oferit pe Dacia Duster este imprumutat de la Nissan si este asemanator cu cel folosit de acestia pe modelul Qashqai.

Exista trei moduri de functionare:

– 2WD – tractiunea se face folosind doar puntea fata si este destinat folosirii in oras sau atunci cand mergi la drum intins etc.
– Auto – distributia cuplului pe puntile fata/spate este calculata in functie de aderenta fiecarei roti. Daca nu exista patinare, atunci tractiunea se face doar pe puntea din fata.
– Lock – utilizand acest mod, cuplul este distribuit catre ambele punti in mod egal, adica 50:50.

Pe scurt, daca vrei sa activezi sistemul 4×4, selectezi modul de functionare Lock, iar asa vei fi sigur ca indiferent de terenul pe care rulezi, masina va folosi tractiunea integrala.

VIDEOCLIPUL ZILEI