Cum sa pregatesti anvelopele de iarna pentru sezonul rece?

Cum sa pregatesti anvelopele de iarna pentru sezonul rece?

Anvelopele de iarnă, selectate și verificate corespunzător înainte de sezonul de iarnă, îți pot îmbunătăți semnificativ siguranța la volan.

Dacă nu ești sigur că anvelopele pe care le deții sunt încă în stare bună, este de preferat și mai sigur să îți iei un set nou de anvelope de iarnă pentru ca tu să te simți în siguranță.

Verificarea stării anvelopelor de iarnă înainte de începerea sezonului este obligatorie. Doar pneurile de iarnă selectate corespunzător pot garanta un nivel optim de siguranță rutieră.

Starea lor este verificată cel mai bine înainte de începutul sezonului de iarnă, astfel încât pot fi înlocuite sau reparate la timp, dacă este nevoie. Când începe iarna, toată lumea va începe să stea la coadă la service-uri, așa că poate dura mai mult să găsești și să montezi modelul potrivit. Mai bine ai evita acest lucru.

Cum să îți examinezi rapid și eficient anvelopele de iarnă?

Anvelope iarna

Curăță anvelopele de pământ, pietricele și praf, le poți și spăla folosind produse care nu le vor deteriora. Unii detergenți pot accelera procesul de îmbătrânire a cauciucului, prin urmare, este mai bine să folosești agenți de curățare dedicați.

Verifică vizual starea anvelopelor și adâncimea benzii de rulare în mai multe locuri deoarece anvelopele de iarnă se pot uza neuniform.

Dacă găsiți umflături, tăieturi sau blocuri rupte, atunci mergeți la un centru de service profesionist pentru a verifica problema. Anvelopele deteriorate sau putrezite pot fi deosebit de periculoase iarna.

Cât de adâncă trebuie să fie banda de rulare la o anvelopă de iarnă?

Anvelope iarna

Adâncimea de rulare a anvelopelor noi de iarnă diferă de la model la model, dar cel mai adesea este cuprinsă între 8 și 10 mm. Experții sugerează achiziționarea unui set nou de pneuri, când adâncimea benzii de rulare este de aproximativ 4-4,5 mm și 2 mm pentru anvelopele de vară. În majoritatea țărilor europene, adâncimea minimă de rulare admisă este de 1,6 mm.

Banda de rulare a anvelopelor este esențială pentru asigurarea siguranței la volan în timpul iernii. Anvelopele se uzează fiind folosite zilnic, de aceea banda de rulare trebuie verificată în mod regulat, deoarece starea bună a benzii de rulare este cea mai bună garanție a capacității de prindere a anvelopei și prevenirea eficientă a acvaplanării.

Adâncimea de rulare corectă este deosebit de importantă pentru anvelopele de iarnă care funcționează în condiții mult mai dificile decât anvelopele de vară. Pe măsură ce banda de rulare se uzează, anvelopele de iarnă își pierd proprietățile, ceea ce împiedică siguranța la volan. Ținând cont de ultimele teste, limita optimă de funcționare a benzii de rulare este de 4,5 mm. Anvelopele de iarnă cu mai puțină carne își pierd tracțiunea și pot fi periculoase în trafic.

Ce durată de viață au anvelopele de iarnă?

Adâncimea benzii de rulare nu este singurul aspect care trebuie luat în considerare la verificarea anvelopelor. Anvelopele putrede sau deteriorate trebuie de asemenea înlocuite. În special, anvelopele de iarnă ieftine de la producători neverificați au o durabilitate mai mică. Nu toate anvelopele ieftine de iarnă sunt de calitate scăzută, însă merită să te gândești cu atenție înainte de achiziție și este mai bine să alegi mărci de anvelope de iarnă de renume.

Un alt aspect important este vârsta anvelopei. Modelele mai vechi de trei ani nu mai pot fi fabricate. Dacă deteriorezi o astfel de anvelopă, poate fi dificil să găsești un model identic pe piață. Atunci va trebui să înlocuiești două anvelope, nu una.

Anvelopele vechi de iarnă cresc riscul de accident în timpul conducerii. Materialele din cauciuc tind să sufere un proces de îmbătrânire: se presupune că durata de viață maximă a anvelopelor este de 5 ani.

După această perioadă, anvelopa nu mai asigură o prindere optimă, chiar dacă banda de rulare este suficient de adâncă. Pentru a-ți asigura siguranța în timpul conducerii, este important să ai presiunea corectă în anvelopele de iarnă. Dacă sunt încă în stare bună, presiunea în roți trebuie să rămână în valori normale timp îndelungat.

O verificare amănunțită pneurilor de iarnă înainte de a veni sezonul rece te poate scuti de multe neplăceri și cheltuieli neprevăzute.

Condu cu grija!

VIDEOCLIPUL ZILEI