Cum sa minimalizezi consumul de combustibil atunci cand mergi pe autostrada. 6 trucuri care iti vor reduce serios costurile

Cum sa minimalizezi consumul de combustibil atunci cand mergi pe autostrada. 6 trucuri care iti vor reduce serios costurile

Desi Romania nu are atat de multi kilometri de autostrada, ne-am gandit ca o sa pleci in vacanta in afara tarii, asa ca ar trebui sa stii cum sa obtii un consum mic la drum lung. Iata cum sa minimalizezi consumul de combustibil atunci cand mergi pe o autostrada.

Romania este codasa la capitolul autostrazi, insa multi dintre noi alerg sa mearga in vacanta in afara tarii. Asadar, este absolut necesar sa stii cum sa minimalizezi consumul de combustibil atunci cand mergi pe autostrada.

Care este viteza minima cu care poti merge pe autostrada, in Romania?

Ei bine, in Romania, limita de viteza este de 130 km/h pentru vehiculele din categoria A si B, iar pentru cele din categoria C, D si subcategoria D1, limita de viteza scade la 110 km/h. Vehiculelele din categoriila A1, B1 si C1, limita de viteza pe autostrada este de 90 km/h.

Citeste si: Cod Rutier: care este, de fapt, cea mai mica amenda auto pe care o poti lua si pentru ce abatere

Trebuie sa mai stiti ca tractoarele sau utilajele agricole nu au ce cauta pe autostrazile din Romania. Este interzisa circulatia acestora asa ca daca se intampla sa conduceti un astfel de vehicul, ramaneti doar pe drumurile publice din raza localitatii in ccare a fost inregistrat.

Pentru soferii incepatori, limita de viteza pe autostrada este de 110 km/h, pentru vehiculele din categoria A sau B. Viteza maxima este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxma admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul condus de soferii incepatori.

Amenzile pentru depasirea limitei de viteza sunt destul de masini, asa ca va sfatuim sa nu va aventurati:

– 10-20 km/h peste viteza maxima admisa iti aduce 2 sau 3 puncte de amenda (290 sau 435 lei), dar si 2 puncte de penalizare
– 21-30 km/h peste viteza maxima admisa iti aduce 4 sau 5 puncte de amenda (580 sau 725 lei), dar si 3 puncte de penalizare
– 31-40 km/h peste viteza maxima admisa iti aduce 6 sau 8 puncte de amenda (870 sau 1.160 lei), dar si 4 puncte de penalizare
– 41-50 km/h peste viteza maxima admisa iti aduce 9 sau 20 puncte de amenda (1.305 sau 2.900 lei), dar si 6 puncte de penalizare
– Peste 50 km/h peste vitza maxima admisa inseamna de la 9 la 20 puncte de amenda, dar si suspendarea permisului pentru 90 de zile

Vei mai primi o amenda de 2-3 puncte (290 sau 435 lei) daca circuli in mod nejustificat cu o viteza de cel putin 10 km/h sub limita impusa de lege. Pe autostrada, soferii nu pot circula, nejustificat, cu o viteza mai mica de 50 km/h.

Cum sa reduci consumul de combustibil cand conduci pe autostrada

Acum ca am ajuns si la capitolul autostrada, trebuie sa stii ca exista modalitati de a reduce consumul de combustibil si pe aceste segmente de drum.

In primul rand, trebuie sa stii ca o dotare optionala te poate ajuta sa reduci consumul de combustibil. Este vorba de pilotul automat, ceea ce inseamna ca masina ta va circula la o viteza constanta, iar asta va reduce consumul de combustibil.

Un alt mod de a reduce consumul de combustibil este sa minimalizezi utilizarea sistemului de aer conditionat. Retine ca daca il folosesti constant, aerul conditionat va raci masina foarte bine, asa ca nu va fi nevoie sa utilizezi sistemul la fel cum o faci in oras.

Un lucru foarte important este sa tii geamurile inchise. Nu doar ca vei reusi sa tii aerul rece inauntru, dar vei mentine aerodinamica masinii, asa ca vei reduce si consumul de combustibil.

Presiunea in anvelope este extrem de importanta, iar inainte de un drum lung pe autostrada este necesar sa o verifici. Daca ai posibilatea, umfla anvelopele cu azot, pentru ca este mai sigur si variatia presiunii in functie de temperatura este mai mica.

Greutatea masinii este esentiala, asa ca nu incerca sa incarci masina la maximum pentru ca asta va mari si consumul de combustibil. De asemenea, va afecta si distanta de franare a automobilului.

Nu credem ca mai este nevoie sa spunem, insa schimba filtrele de aer murdare. Acestea maresc consumul de combustibil atunci cand sunt murdare, iar aerul poluat din orase grabesc inlocuirea lor.

VIDEOCLIPUL ZILEI