Cum sa cumperi o masina second-hand in 10 pasi?

Audi A4

Preturile masinilor noi iti sunt prohibite? Tot ceea ce iti permiti este un inca in forma second-hand? Nu te panica, e cazul multora dintre noi.

Din pacate, nu multi stiu ce trebuie sa faca pentru a cumpara o masina second-hand. De aceea, ti-am pregatit mai jos exact drumul pe care ar fi bine sa-l parcurgi pentru a te bucura de masina care iti place.

Pasul 1: Defineste-ti bugetul

Unii dintre noi isi amintesc de vremurile cand gestul de a cumpara o masina uzata putea fi asimilat celui de a vizita un dentist. Vremurile s-au schimbat, acum avem acces la informatie, asa ca experienta in sine nu mai este la fel de stresanta. Ai nevoie, insa, de o regula pe care e musai sa o urmezi intocmai: "fa-ti lectiile".

Tu esti cel care decide cat vrea si cat poate cheltui pe o masina. E doar primul pas si trebuie sa iti mentii decizia de la inceput. Apoi, conteaza foarte mult de unde cumperi masina second-hand: de la un vanzator autorizat sau de la o persoana particulara?

Nu trebuie sa uiti de taxe, de inmatriculare sau de asigurare. Ca regula generala, acestea n-ar trebui sa depaseasca 10% din pretul masinii.

Imediat ce ai decis care este pretul maxim pe care ti-l permiti, cauta informatii despre masina pe care ti-o doresti. Aici gresesc cei mai multi dintre cumparatori. Uneori, masina pe care ti-o doresti nu este si masina potrivita pentru tine. Fa o lista cu ce-ti trebuie si, la final, compara aceasta lista cu modelele care se apropie de necesitatile tale. Alege cea mai buna varianta si incepe cautarile.

Pasul 2: Care este masina care ti se potriveste?

OK, daca ai ajuns aici, suntem siguri ca ai deja un model in minte. Nu face, insa, greseala de a neglija valoarea masinii pe care o conduci in acest moment. Noua ta investitie ar putea depinde de ceea ce ti-a oferit pana acum aceasta.

E foarte important sa faci o comparatie, in materie de necesitate, intre ce conduci acum si ce ai de gand sa cumperi. Daca nu faci asta, te vei trezi ca ti-ai cumparat o masina care nu te ajuta la fel de mult.

Pasul 3: Afla valoarea masinii

In acest moment, ne inalnim cu mai multe variante:

1. Masina second-hand de la un vanzator autorizat: Poate fi o firma cu reputatie, in care sa ai incredere si care sa raspunda cererilor tale cu seriozitate. Masinile pe care le vinde ar putea avea garantii sau revizii platite si sunt la anumite standarde. Asta inseamna, din pacate, si preturi mai mari.

2. Masina second-hand de la vanzator privat: Este zona in care trebuie sa fii foarte atent si sa aduni toate informatiile posibile. Nu numai despre masina. Eventual, in momentul in care mergi sa vezi vehiculul, ia cu tine si un prieten mecanic, ti-ar putea fi de un real ajutor. Verifica toate actele masinii si afla-i pretul.

3. Masina second-hand cumparata online: Noi nu te sfatuim sa cumperi ceva la mana a doua fara sa vezi despre ce este vorba fata in fata. Daca ai incredere in vanzator, ai putea face aceasta achizitie, dar e riscant din multe puncte de vedere.

Pasul 4: Ia legatura si schimba informatii cu vanzatorul

Daca cel care vinde masina pe care ti-o doresti este persoana privata, este foarte important sa afli de ce o vinde. Roaga-l sa-ti descrie masina si intreaba-l daca are ceva impotriva unei vizite la un mecanic.

Foarte important este si daca masina este inscrisa in circulatie. Daca ce spune vanzatorul este satisfacator, stabileste o intalnire pentru a vedea vehiculul.

Pasul 5: Afla, daca se poate, toata istoria masinii

Actele masinii sunt cea mai importanta forma de protectie impotriva samsarilor de masini. Nu trebuie sa cumperi o problema doar pentru ca nu ai fost meticulos.

Verifica numarul VIN al masinii si, daca nu se potriveste, renunta la afacere. Cere, deasemeni, actele de revizie ale automobilului, ai putea afla cum a fost intretinut acesta. La fel de important este sa verifici istoria modelului. Daca nu se potriveste cu ce spune vanzatorul, renunta.

Pasul 6: Cauta eventualele probleme

O evaluare fizica a masinii este extrem de importanta. Nu te grabi si examineaz-o cu atentie. Iata dupa ce trebuie sa te uiti:

- o proasta aliniere a rotilor: poate costa mai mult decat trebuie;
- semne de reparatii la caroserie: poate insemna ca masina a fost implicata intr-un accident;
- semne de revopsire: pot ascunde probleme mai grave;
- crapaturi pe blocul motor: acolo sta mare parte din valoarea masinii;
- semne de inundatie: nu vrei sa investesti in ceva deja corodat;
- semne de abuz: e foarte important, nu poti sa stii cum a condus actualul proprietar.

Daca totul pare in regula si iti place oferta, ar mai fi ceva care te poate ajuta: ia legatura cu producatorul. In cazul in care este un model mai recent, e posibil sa mai existe termene de garantie.

Pasul 7: Fa un test drive

Poate ca arata si suna bine, dar mult mai important este cum se conduce. Nu te grabi, inainte de a pleca la drum, petrece ceva timp pe scaunul soferului si verifica fiecare functie. Iata la ce trebuie sa fii atent intr-un test drive:

- confortul scaunelor: vei petrece ceva timp la volan, pana la urma;
- ergonomia interioara: e necesar sa verifici daca masina se potriveste inaltimii tale sau a celor dragi, dar si spatiul si functionalitatea acestuia;
- luminile de la bord: daca ceva nu functioneaza, insista sa fie reparat sau schimbat;
- zgomotul motorului: te vei baza pe el de aici incolo;
- vibratiile din volan: nu-ti doresti o masina cu probleme la acest capitol;
- franele: sunt mai importante decat multe altele.

Pasul 8: Verifica masina cu un mecanic

Daca sunt probleme la vreunul din punctele de mai sus, mergi cu masina la un specialist si evalueaza costurile de reparatii. Acesta este si momentul in care poti incepe negocierile la pret. La final, consemneaza in contract pentru ce platesti si in conditii.

Pasul 9: Negociaza pretul pe care ti-l doresti

In cazul in care cumperi de la un vanzator autorizat, aceasta negociere se poate termina si cu o garantie extinsa sau cu una sau doua revizii incluse. In cazul unei persoane private, pretul ar putea fi mai mic si il cunosti (daca va fi nevoie) pe fostul proprietar. De altfel, mai toate masinile cumparate de la primul proprietar sunt in stare destul de buna.

Pasul 10: Bate palma

Esti la un pas de a-ti cumpara masina pe care ti-o doresti. Orice intelegere intre tine si vanzator trebuie pusa pe hartie si semnata de ambele parti. Numai dupa acest pas, poti trece la schimbul de "bunuri".

Nu cred ca mai e nevoie sa-ti spunem ca o astfel de "aventura" poate tine si de noroc. Noi speram ca va fi si cazul tau. Drum bun!

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter