Cum sa conduci in siguranta pe zapada. 10 sfaturi utile

Condus Zapada

Oficial ne aflam deja in sezonul de iarna si ne putem astepta in orice moment la averse importante de zapada, iar acest lucru i-ar putea pune in pericol pe foarte multi romani. Multi soferi, in special incepatori, se tem foarte mult de condusul pe zapada, dar daca respecta cateva sfarturi importante lucrurile vor decurge normal fara incidente.

1. Anvelope de iarna
Suntem obligati prin lege ca la prima zapada sa avem montate deja cauciucurile de iarna si daca nu respectam acest lucru ne putem trezi cu o amenda importanta.

2. O verificare generala a masinii
Inca de la prima zapada este bine sa facem o verificare atenta a masinii, pe care o putem face acasa daca ne pricepem sau la un service de autorizat. Pentru a sofa in siguranta trebuie a ne asiguram inainte de toate ca suspensiile, sistemul de franare, sistemul de racier si motorul sunt in regula.

3. Verificam presiunea in roti
Este foarte important ca anvelopele sa fie umflate la presiunea corecta, indiferent de anotimpul in care ne aflam. Acest lucru ajuta la pierderea aderentei, iar consumul ramane constant la cote normale.

4. Setul de iarna
Pe timpul iernii este indicat sa avem in portbagaj un set de iarna compun din manusi, o lantern, o lopatica, un saculet de nisip, lanturi si bineinteles o racleta. Toate astea ne vor ajuta sa iesim dintr-o situatie dificila pe timpul ierni .

5. Nu plecam la drum fara sa curatam masina de zapada

Este foarte important ca de fiecare data cand plecam la drum sa curatam masina in totalitate de zapada, deoarece acest lucru ne va ajuta sa avem parte de o vizibilitate buna si nu vei putea crea probleme cu privire la anumite bucati de zapda care ar putea cadea pe masina unui alt sofer.

6. Reducem viteza
In momentul in care drumurile sunt acoperite de zapada, trebuie sa reducem viteza fata de perioada verii. Indiferent de cat de bune sunt anvelopele de iarna si cat de bune sunt franele, ele isi pierd din efect pe timpul iernii si va fi greu sa mai controlam masina la o viteza mare.

7. Pastram distanta

Condusul pe timpul iernii si in special in conditii de zapada pe carosabil ne obliga sa pastram o distanta mai mare decat de obicei intre masina noastra si cea din fata. Franarea se face mai greu pe drumurile acoperite de zapada si e bine sa avem o zona-tampon mai mare fata de cel din fata.

8. Nu bruscam acceleratia si frana
In conditiile de carosabil acoperit de zapada trebuie sa fim foarte atenti la modul cum utilizam cele doua pedale. Daca acceleram brusc pe zapada, rotile motrice isi pierd aderenta, iar daca franam brusc ele se pot bloca, iar asta stim deja ca se poate transforma masina intr-o sanie pe roti.

9. Folosim franta de motor
Pentru a incetini masina este indicat sa folosim frana de motor pe timpul iernii. Cum se face asta ? Trecem dintr-o treapta superioara, intr-una inferioara pentru a reduce viteza.

10. Curbele
Curbele sunt extreme de periculoase pe timpul iernii, iar daca intram cu viteza mare intr-o curba riscam ca masina noastra sa mearga tot inainte, desi noi am virat. E bine ca inainte de curbe sa incetinim din timp si la iesire sa nu acceleram brusc.

Newsletter

Whatsapp