Cum putem contesta un proces verbal de contraventie rutiera! Pasii simpli spre un proces reusit

Articol scris de Tibi Demeter, in data de 4 Februarie 2019

Cu siguranta cei mai multi dintre soferi au primit cel putin o amenda in viata, iar multi si-au pus intrebarea daca sunt cu adevarat vinovati. Toti cei care se simt nemultumiti de decizia luata de Politia Rutiera pot depune o contestatie, insa pentru acest lucru trebuie sa cunoastem cativa pasi esentiali.

Stim deja cu toti ca amenda se poate plati la 50% din valoarea ei totala intr-un timp de 15 zile, nu 48 de ore cum a fost stabilit pana in luna august din 2018. Termenul limita a fost extins prin Legenea nr. 203/2018, iar textul legii ne spune asa: “De la data inmanarii sau comunicarii procesului verbal”.

Primul pas cu adevarat pentru o contestatie este redactarea unei plangeri propriu-zise impotriva procesului verbal intocmit de politist. Un astfel de formular se poate descarca foarte usor de pe internet cu un click aici. Dupa ce vom completa toate rubricile vom depune cererea la judecatoria in a carei circumscriptie a fost emisa contraventia, iar de aici executarea sanctiunii este suspendata.

Pe langa acest formular trebuie sa mai atasam la dosar o copie a procesului verbal intocmit de politist, precum si probele care ar putea dovedi nevinovatia. Vinovatul trebuie sa precizeze ca ii va fi restituita suma de bani achitata amenzii, bani pe care ii putem primi inapoi indiferent daca am achitat in termen de 15 zile sau mai multi, dar doar daca castigam procesul.

Specialistii recomanda plata in 15 zile a amenzii ca o masura de precautie, astfel incat daca hotararea judecatoreasca este una negativa si termenul este depasit sa nu fim nevoiti sa platim intreaga suma de bani.

Chiar daca Judecatoria ofera aviz negativ cererii, lucrurile nu se incheie aici si putem ataca in urmatoarele 15 zile hotararea. Noul formular il vom depune insa la sectia de contecios administrativ a tribunalului.

Articolul 17 din Ordonanta nr. 2/2001  enumera cateva situatii in care procesul verbal este considerat din start invalid precum ar fi lipsa numelului si prenumelui contravenientului, a faptei savarsite, data comiterii sau semnatura agentului constatator vor atrage nulitatea procesului verbal.

Practic, daca politistul omite completarea unei astfel de rubrici, contravenientul are victoria asigurata, insa tot este necesara depunerea unei contestatii la judecatorie.

Pentru a ne pune la punct 100% cu toate informatiile este recomandata consultarea Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 2/2001 cu privire la regimul juridic al contraventiilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

In cazul in care aveti planuri sa plecati cu masina in aceste zile, trebuie sa stiti ce se intampla pe soselele din Romania, in urma anuntului facut de reprezentantii Politiei...
de - 25 Aprilie 2019
Romania avea, la finalul anului trecut, 28.247 km de drumuri pietruite si de pamant, reprezentand 32,8% din intreaga retea de drumuri publice la nivel national, procent scazut fata de cel...
de - 25 Aprilie 2019
Metrorex anunta ca, in noaptea de Inviere, garniturile vor circula la un interval de aproximativ zece minute, pana la ora 1.00, ulterior circuland cu o frecventa de 20 de minute. ...
de - 24 Aprilie 2019
O filmare realizata cu o drona a fost data publicitatii de catre Asociatia Proinfrastructura. Imaginile au fost surprinse in Bacau, acolo unde se lucreaza la centura municipiului, ceea ce inseamna...
de - 23 Aprilie 2019

Cele mai noi anunturi

Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare