Cum putem contesta un proces verbal de contraventie rutiera! Pasii simpli spre un proces reusit

Articol scris de Tibi Demeter, in data de 4 Februarie 2019

Cu siguranta cei mai multi dintre soferi au primit cel putin o amenda in viata, iar multi si-au pus intrebarea daca sunt cu adevarat vinovati. Toti cei care se simt nemultumiti de decizia luata de Politia Rutiera pot depune o contestatie, insa pentru acest lucru trebuie sa cunoastem cativa pasi esentiali.

Stim deja cu toti ca amenda se poate plati la 50% din valoarea ei totala intr-un timp de 15 zile, nu 48 de ore cum a fost stabilit pana in luna august din 2018. Termenul limita a fost extins prin Legenea nr. 203/2018, iar textul legii ne spune asa: “De la data inmanarii sau comunicarii procesului verbal”.

Primul pas cu adevarat pentru o contestatie este redactarea unei plangeri propriu-zise impotriva procesului verbal intocmit de politist. Un astfel de formular se poate descarca foarte usor de pe internet cu un click aici. Dupa ce vom completa toate rubricile vom depune cererea la judecatoria in a carei circumscriptie a fost emisa contraventia, iar de aici executarea sanctiunii este suspendata.

Pe langa acest formular trebuie sa mai atasam la dosar o copie a procesului verbal intocmit de politist, precum si probele care ar putea dovedi nevinovatia. Vinovatul trebuie sa precizeze ca ii va fi restituita suma de bani achitata amenzii, bani pe care ii putem primi inapoi indiferent daca am achitat in termen de 15 zile sau mai multi, dar doar daca castigam procesul.

Specialistii recomanda plata in 15 zile a amenzii ca o masura de precautie, astfel incat daca hotararea judecatoreasca este una negativa si termenul este depasit sa nu fim nevoiti sa platim intreaga suma de bani.

Chiar daca Judecatoria ofera aviz negativ cererii, lucrurile nu se incheie aici si putem ataca in urmatoarele 15 zile hotararea. Noul formular il vom depune insa la sectia de contecios administrativ a tribunalului.

Articolul 17 din Ordonanta nr. 2/2001  enumera cateva situatii in care procesul verbal este considerat din start invalid precum ar fi lipsa numelului si prenumelui contravenientului, a faptei savarsite, data comiterii sau semnatura agentului constatator vor atrage nulitatea procesului verbal.

Practic, daca politistul omite completarea unei astfel de rubrici, contravenientul are victoria asigurata, insa tot este necesara depunerea unei contestatii la judecatorie.

Pentru a ne pune la punct 100% cu toate informatiile este recomandata consultarea Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 2/2001 cu privire la regimul juridic al contraventiilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

In 2018, Romania a devenit tara cea mai periculoasa din Uniunea Europeana din punctul de vedere al accidentelor auto care s-au soldat cu decese. Depasirea vitezei, alcoolul la volan sau...
de - 19 Februarie 2019
Soferii care au fost amendati la inceputul anului 2019 pot sa nu-si plateasca amenzile, in ciuda faptului ca a fost introdusa o noua lege cu privire la achitarea amenzilor contraventionale,...
de - 19 Februarie 2019
Si pe care noi am primit-o cu bratele deschise! Avand in vedere ca zilnic poti zari in trafic din ce in ce mai mult modele ale producatorului japonez, ne-am gandit...
de - 18 Februarie 2019
Toate cele 259 de autobuze si tramvaie ale companiei iesene de transport au fost dotate cu dispozitive pentru conectarea la internet wireless, contractul incheiat pe un an cu o companie...
de - 16 Februarie 2019

Cele mai noi anunturi

0.00 RON - 19 Februarie 2019
7200.00 RON - 19 Februarie 2019
85.00 RON - 19 Februarie 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare