Cum poti sa inmatriculezi o masina fara certificatul fiscal

Daca ati cumparat o masina second hand fara certificatul fiscal si nu stiti cum sa o inmatriculati, iata pasii pe care trebuie sa ii urmati. Ce trebuie sa faci atunci cand inmatriculezi un automobil fara certificatul fiscal?

Cum poti sa inmatriculezi o masina fara certificatul fiscal

Multi romani s-au lovit de faptul ca au cumparat o masina second hand fara certificatul fiscal si nu au stiut exact cum sa o inmatriculeze. Iata ce pasi trebuie sa urmezi atunci cand vrei sa inmatriculezi un automobil fara certificatul fiscal.

Ce faci in cazul in care cumperi o masina fara certificatul fiscal?

Haideti mai intai sa vedem ce inseamna exact atunci cand cumperi o masina second hand fara certificatul fiscal. Ei bine, atunci cand o persoana vinde o masina, ea va trebui sa o scoata de pe numele sau de la Fisc. Daca ati cumparat o masina fara certificatul fiscal, inseamna ca ati fost de acord sa o platiti, dar nu ati primit dreptul de proprietate.

Citeste si: Am facut calculul! Cat costa, de fapt, sa inmatriculezi o masina in Romania in 2020

Iata care sunt pasii prin care vanzatorul trebuie sa scoata de la Fisc (Taxe si impozite) o masina:

- Primul pas este sa primeasca o stampila pentru scoatere din evidenta pe contractul de vanzare cumparare sau factura
- Contractul sau factura sunt predate impreuna cu restul actelor noului proprietar
- Noul proprietar trebuie sa inregistreze masina la sediul fiscal de care apartine, pe numele sau

Cum se poate inmatricula o masina care nu are certificat fiscal?

In cazul in care ati cumparat o masina second hand care nu are certificatul fiscal, exista rezolvari. Daca automobilul pe care l-ati cumparat nu a fost trecut la Fisc pe numele fostului proprietar, va trebui sa va duceti la sediul Taxe si Impozite si sa cautati ultimul proprietar care a declarat masina. Pe urma, trebuie sa cautati acest proprietar si sa faceti cu el un contract de vanzare-cumparare auto intre dumneavoastra si el.

Totusi, mare atentie, pentru ca exista anumite persoane care pur si simplu nu vor sa faca un contract de vanzare-cumparare auto. De ce? Pentru ca asta inseamna sa vanda un bun care nu se mai afla demult in posesia sa, adica sa plateasca in continuare impozit si amenzi. Ii puteti sugera ca va veti ocupa de plata acestor cheltuieli.

Ce se intampla atunci cand fostul proprietar refuza sa scoata masina de pe numele sau, iar dumneavoastra nu o puteti inmatricula? In acest caz, nu puteti inmatricula automobilul pe care tocmai l-ati cumparat, iar acesta va figura la Registrul de Taxe si Impozite pe numele fostului proprietar.

Daca nu veti reusi sa il convingeti, trebuie sa il dati in judecata, iar pentru a castiga este necesar sa aveti un martor atunci cand cumparati masina. Mai mult, va trebuie si o dovada a platii, cum ca ati achizitionat cu buna credinta masina. Pe langa contract, va trebuie si o chitanta de mana sau chiar un act de la notar, care demonstreaza ca masina a fost achitata integral cu suma ce a fost trecuta in contract.

Cum se poate inmatricula o masina daca ati pierdut contractul de vanzare-cumparare auto?

In cazul in care ati pierdut contractul de vanzare-cumparare auto, dupa ce ati achizitionat o masina second hand, lucrurile sunt un pic mai simple. Trebuie sa contactati persoana de la care ati cumparat masina si sa ii solicitati sa vanzatorului sa mai ceara inca o data fiscalul.

In cazul in care nu mai dati de fostul proprietar, dar masina este scoasa de la fisc si este trecuta pe numele noului proprietar, dar nu s-a realizat inca transferul, trebuie sa va prezentati la sediul fiscal de care apartine persoana respectiva.

Inarmati cu cartea masinii in original dar si o copie, o copie dupa buletinul dumneavoastra si dupa al fostului proprietar, puteti solicita realizarea unei copii dupa contractul de vanzare-cumparare auto dintre dumeavoastra si vanzator. Iata si ce acte va trebuie pentru a inmatricula o masina!

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter