Cum iti inmatriculezi masina in 2017

Acte inmatriculare

Ai o masina abia cumparata si o inmatriculezi anul acesta? Am vesti bune pentru tine - cu timbrul de mediu si alte taxe sterse de pe lista… dosarul va fi mai usor de facut.

Concret, reinmatricularea unui vehicul din Romania va costa intre 40 de lei - daca tranzactia a fost facuta in acelasi judet si raman aceleasi numere, si 135 de lei daca alegi sa schimbi numerele cu totul.

La aceasta suma, se adauga RCA-ul obligatoriu, dar care variaza in functie de masina si varsta soferului. Daca aduci masina din afara tarii, atunci vei scoate din buzunar vreo 350 de lei. Si asta pentru ca la costurile de mai sus se adauga autenticitatea RAR si ITP-ul.

Pentru ca trebuie sa mergi la ghiseu si asta iti ia ceva timp, iti spun care sunt actele necesare inmatricularii masinii:

- Cerere de inmatriculare - este disponibila gratuit pe internet sau la ghiseul de inmatriculare
- Fisa de inmatriculare vizata de Directia Impozite si Taxe Locale din orasul sau sectorul in care locuiesti si care trebuie sa fie semnata si de tine si de fostul proprietar.

Daca esti persoana juridica, ai nevoie de stampila firmei - in original.

- Cartea de indentitate a masinii, copie si original
- Certificatul de inmatriculare al fostului proprietar in care a inscris transmiterea dreptului de proprietate - talonul-original. Ai grija, ITP-ul trebuie sa fie valabil!
- Contractul de vanzare-cumparare - original si copie
- Actul de identitate al solicitantului - original si copie
- Asigurarea obligatorie de raspundere civila - RCA cu numele noului proprietar - copie
- Dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare- talon auto original - 37 de lei
- Placutele cu numarul vechi daca vrei sa le schimbi
- Certificatul de autenticitate emis de RAR - DOAR pentru masinile din strainatate.

Daca vrei sa economisesti timp, iti spun cum trebuie sa aranjezi lucrurile! Daca iei masina din tara, iti recomand sa te intalnesti cu vanzatorul la Directia Impozite si Taxe Locale pentru a face contractul de vanzare-cumparare, fisa de inmatriculare - atentie! Trebuie sa contina stampila de scoatere din evidenta de catre vanzator in baza prezentarii contractului de vanzare-cumparare cu noul proprietar, a cartii de indentitate a vehiculului si a actului de identitate.

Odata puse la punct aceste acte, vanzatorul trebuie sa scrie pe spatele talonului: “instrainat de…la data de…”. Mare grija! Daca aceasta semnatura lipseste, politistul nu iti va accepta dosarul! Abia dupa toate astea poti plati in sfarsit pentru masina cumparata.

Daca iti cumperi masina de la o firma, mergi acolo pentru facture. In acest caz nu mai ai nevoie de contract vanzare-cumparare, dar vei cere o semnatura si o stampila pe spatele talonului. Apoi, cu un delegat al firmei vei merge la Directia Taxe si Impozite Locale pentru a primi fisa de inmatriculare vizata.

Te sfatuiesc sa ceri vanzatorului si o copie RCA pentru a putea circula cu masina pana ii faci inscrierea pe numele rau. Daca masina nu are RCA, poti face asigurarea in vederea inmatricularii in ziua cumpararii si va fi valabila chiar de atunci. Mergi apoi la Directia Impozite si Taxe Locale unde ai domiciliul pentru a iti trece masina in evidenta si a primi o stampila pe fisa de inmatriculare. De la primul 1 ianuarie consecutiv cumpararii, va trebui sa platesti impozit pe masina.

Cei 37 de lei pe care trebuie sa ii achiti pentru eliberare certificatului de inmatriculare se poate plati in contul deschis de Prefectura la casieriile Trezoreriei, prin virament bancar sau internet banking. Cu toate hartiile mergi la Directia Regim Permise de conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
PRETURI MAZDA 3: DIFERENTA INTRE ROMANIA SI JAPONIA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter