Te-ai intrebat vreodata cum se da inapoi kilometrajul unei masini? Iata ce folosesc samsarii!

Kilometraj masina

Credeai ca le-ai vazut pe toate? Nu e deloc asa. Speriat peste masura de obiceiul de a falsifica kilometrajul masinilor vandute la mana a doua, Parlamentul European a decis sa ia masuri pentru a pune punct acestui fenomen. Pentru asta, oamenii astia de la Bruxelles au cerut un studiu care sa identifice metoda prin care sa combata definitiv acest fenomen.

In principal se cauta solutii tehnice care sa poate fi ulterior aplicate de producatorii auto. Ca sa iti dai seama de amploarea fenomenului iti spun ca vreo 30-40% dintre masinile second hand aflate pe piata au kilometrajul dat inapoi. Iar chestia asta, dupa cum iti dai seama, nu numai ca te prejudiciaza - platesti o suma de bani pentru o masina care face mai putin, muuult mai putin - dar iti pune si viata in pericol si polueaza si mediul incojurator.

Vestile proaste nu se opresc aici. Fiind printre marii amatori de masini din Occident, romanii sunt si printre cei mai tepuiti europeni. Topul asta al rusinii este completat de bulgari, polonezi, lituanieni si letoni - si ei cu mana proasta la masini.

Citeste si: Masina second hand adusa din Franta? Mai bine nu! Iata de ce?

Kilometrajul electronic este usor de pacalit. Este suficient un dispozitiv care nu costa mai mult de 150 de euro, pentru a intineri o masina cu… cate mii de kilometri vrei si a o vinde la un pret mai mare decat valoarea ei reala. Dispozitivul asta minune se conecteaza la calculatorul masinii si, din pacate, nici macar cei mai buni specialisti din service nu au cum sa-si dea seama de miscare.

Una dintre solutiile propuse de europeni ar fi inregistrarea obligatorie a kilometrilor parcursi de o masina la fiecare revizie periodica sau la fiecare vizita la service. In felul asta, traseul masinii, dar si numarul de kilometric pusi la bord ar fi mai usor de contorizat. Toate datele astea ar ajunge intr-un registru, un document electronic care sa poata fi consultat de toata lumea.

O alta varianta propusa de oamenii de la Bruxelles este ca softul masinii sa fie conceput astfel incat sa permita decarcarea online a kilometrajului si a datelor GPS, macar din cand in cand. Datele astea ar ajunge tot intr-o baza de date publica.

Nimeni nu a spus cand anume se vor implementa aceste solutii miraculoase si nici cine va finanta toate proiectele astea. Pana una alta, poate nu ar strica sa fii foarte atent de la cine iti cumperi masina la mana a doua.

Te-ar mai putea interesa:

Iata avantajele si dezavantajele cumpararii unei masini folosite de o firma de inchirieri auto

4 probleme ale unei masini vechi! Ce sa verificam atunci cand vrem o masina second hand?

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
OFF-ROAD: 6 SFATURI PENTRU A CONDUCE IN SIGURANTA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter