Iata ce pasi trebui sa urmezi pentru a afla seriile sasiului si motorului masinii tale

Car Vin

Seria sasiului reprezinta ultimele sase numere din numarul de identificare a vehiculului (VIN) tau, asa ca ai nevoie de acesta din urma pentru a-l afla pe primul.

Numarul VIN este notat in locatii diferite pe masini sau pe motociclete, motiv pentru care, in functie de vehiculul pe care il conduci, vei cauta in locuri diferite.

Seria motorului este mai usor de gasit, fiind stantata pe acesta. In situatia in care nu gasesti numarul VIN (sau chiar seria motorului), iata cateva locuri in care ar trebui sa cauti.

Unde cauti un numar de identificare pe masina?

1. Cauta cu atentie in actele masinii. Daca nu ai acces direct la masina sau nu vrei sa cauti aiurea numarul VIN, il poti cauta in diferite documente ale vehiculului: titlul de proprietate, cartea tehnica, manualul masinii, actele de asigurare, diverse facturi din service, rapoarte ale politiei sau istoria tehnica a autmobilului.

2. Verifica bordul masinii. Cel mai comun loc in care vei gasi numarul VIN este in partea din stanga jos a bordului masinii tale. Vei putea citi numarul de identificare a vehiculului daca te uiti prin parbriz pe partea soferului.

3. Verifica usa stanga fata. Un alt loc in care ar putea fi gasit numarul VIN este usa soferului, fie pe toc, fie pe interiorul portierei.
- Daca este pe tocul usii, ar trebui sa fie localizat undeva chiar sub locul unde se afla oglinda laterala.
- Daca este pe portiera, cauta putin sub zona in care se prinde centura de siguranta.

4. Cauta sub capota. Daca n-ai gasit numarul VIN in nici una dintre locatiile de mai sus, deschide capota si cauta-l chiar in fata blocului motor.

5. Inspecteaza cu atentie cadrul masinii. Sunt situatii in care numarul de identificare a vehiculului a fost scris / amplasat in partea din fata a scheletului masinii, undeva in zona in care se afla lichidul de parbriz. Deschide capota, verifica pozitia acestuia, inchide capota si cauta in aceasi zona pe cadrul masinii.

6. Cauta sub roata de rezerva. Daca ai o roata de rezerva si nu ai gasit numarul VIN pana la acest moment, poti incerca si sub acesta. Deschide portbagajul, scoate roata de rezerva si verifica atent spatiul de depozitare al acesteia.

7. Verifica in aripile rotilor din spate. Am intalnit situatii in care numarul VIN era notat in astfel de locuri. Tot ce trebuie sa faci este sa verifici cu atentie sub apripi. Vei avea, probabil, nevoie de o lanterna.

8. Noteaza-l pe ceva. Dupa ce ai gasit numarul de identificare a vehiculului, noteaza-l pe ceva si patreaza-l intre actele masinii. Nu poti sa stii cand vei mai avea nevoie de el.

9. Afla seria sasiului. Iti amintim ca seria sasiului masinii tale inseamna ultimele sase litere din numarul VIN. De aici incolo, suntem siguri ca te vei descurca.

Unde cauti un numar de identificare pe motocicleta sau scuter?

1. Cauta pe gatul directiei. Acesta este locul obisnuit in care vei gasi un numar VIN pe o motocicleta. Acesta poate fi gravat pe oricare dintre parti.

2. Verifica motorul. Sunt situatii in care numarul de identificare poate fi gasit pe acesta. Mai exact, verifica cu atentie zona in care se afla cilindrii motorului.

3. Verifica partea din fata a cadrului. Fie ca vorbim despre un ATV, despre o motocicleta sau un scuter, numarul VIN poate fi gasit si pe cadru. Din pacate, va fi destul de greu de observat, asa ca ai nevoie de atentie si de o lanterna puternica.
- Verifica intai exteriorul cadrului, in zona schimbatorului de viteze, pe partea stanga. Daca nu-l gasesti aici, incepe cautarea pe interiorul cadrului.
- Unii producatori stanteaza numarul VIN in zone specifice. De exemplu, la o motocicleta Honda il vei gasi pe partea dreapta a directiei sau deasupra motorului, pe partea stanga. Intreaba producatorul daca este vreo zona aume in care sa cauti.

4. Incercuieste ultimele sase numere. Ca si in cazul masinii, acestea reprezinta seria sasiului motocicletei pe care o conduci.

Cum afli seria motorului?

1. Compartimentul motorului. Seria acestuia ar trebui sa fie stantata chiar pe el. Deschide capota masinii sau verifica motorul motocicletei cu atentie. N-ar trebui sa fie dificil sa vezi un autocolant cu aceasta serie.

2. Cauta-l in cartea tehnica a vehiculului. Informatia ar trebui sa apara chiar din primele pagini ale acestui manual. Mai mult, acesta ar putea contine si imagini cu locatia fizica a seriei motorului.

3. Identifica seria motorului. Aceasta este compusa din cele sase numere care urmeaza dupa codul motorului, format din trei litere.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
PRETURI MAZDA 3: DIFERENTA INTRE ROMANIA SI JAPONIA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter