Cum afli daca masina ti-a fost radiata din oficiu, de catre Politia Rutiera

Cum afli daca masina ti-a fost radiata din oficiu, de catre Politia Rutiera

De cele mai multe ori, proprietarii sunt cei care decid scoaterea unei masini din circulatie , pentru a nu nu mai plati impozit, dar exista si situatii cand autovehiculul este radiat din oficiu. Iata care sunt acestea.

Radiere online pentru masinile participante la Rabla 2020

Incepand din luna martie, radierea masinilor incluse in Programul Rabla va fi efectuata din oficiu de catre Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor care a efectuat inmatricularea acestuia.

Asadar, nu veti mai fi nevoiti sa umblati dintr-o parte in alta pentru radierea masinii. Procedura este simplificata mult. Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor va face automat radierea autovehiculului inscris la Rabla, in baza transmiterii catre aceasta institutie a certificatului de distrugere, in format electronic, de catre operatorul economic autorizat care a emis acest document.

Citeste si: Radiere auto 2020. Ce trebuie sa faci daca vrei sa scoti din circulatie o masina veche ca sa nu mai platesti impozitul

„Dovada radierii din circulatie a unui vehicul aflat in situatia anterior mentionata va fi transmisa, de indata, titularului inmatricularii, la ultima adresa de domiciliu existenta in Registrul National de Evidenta a Permiselor de Conducere si a Vehiculelor Inmatriculate”, se arata in comunicatul DRPCIV.

Asadar, nu va mai fi nevoie ca propriatarii autovehiculelor sa mearga la ghiseele Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru a efectua radierea.

Procedura de radiere, simplificata

O alta schimbare privind radierea autovehiculelor a fost anuntata de catre Marcel Vela. Ministrul Afacerilor Interne a anuntat simplificarea producedurilor de inmatriculare si radiere a vehiculelor, in cadrul unei conferinte de presa la sediul MAI, la inceputul lunii iulie.

Radierea, obtinerea autorizatiei provizorii de circulatie sau obtinerea unui duplicat al actului de inmatriculare vor putea fi facute digital.

Masura este binevenita, eliminandu-se astfel cozile interminabile de la ghiseele pentru inmatriculari auto, dar si a unor documente, sustine Florin Catana, directorul DRPCIV.

Schimbarile vin la scurt timp dupa ce ministerul Mediului a aprobat ordinul care permite transmiterea online a documentatiei pentru programul Rabla.

Masini radiate din oficiu

Un vehicul va putea fi radiat din oficiu, in urma notificarii primite de la autoritatile competente din tara sau din celelalte state membre, precum si de la persoanele juridice autorizate, care atesta faptul ca vehiculul a fost definitiv scos din uz.

Totodata, trebuie sa stiti ca si in 2020, ITP-ul expirat suspenda automat inmatricularea unei masini, ceea ce atrage dupa sine doua amenzi: una pentru lipsa ITP-ului valabil si alta pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii.

Amenda pentru conducerea cu unui autovehicul care are ITP-ul expirat poate ajunge la 5.800 de lei. In plus, politia elibereaza o dovada fara drept de circulatie si retine talonul si placutele de inmatriculare ale masinii.

O alta situatie in care masina nu mai este considerata inmatriculata si va fi radiata provizoriu este atunci cand cineva achizitioneaza un autoturism pe care ulterior nu il trece pe numele sau, dupa termenul prevazut in lege, de 90 de zile.

VIDEOCLIPUL ZILEI