Consumul de combustibil creste sau nu daca dam drumul la aerul conditionat?

Consumul de combustibil creste sau nu daca dam drumul la aerul conditionat?

A venit vara si nu mai putem circula cu masina fara a porni aerul conditionat. Daca te deplasezi prin orase aglomerate, cred ca stii despre ce vorbim. Exista insa anumiti soferi care se feresc sa dea drumul la aerul conditionat.

De ce? Pentru ca exista o multime de zvonuri conform carora daca te deplasezi cu aerul conditionat pornit, vei avea un consum de carburant mai mare. Sa fie oare adevarat? Haideti sa vedem!

Cum functioneaza aerul conditionat?

Pentru a ajunge la o concluzie in acest sens, trebuie sa vedem mai intai cum functioneaza sistemul de aer conditionat. Sistemul de aer conditionat are mai multe componente: radiator de racire, compresor, radiatorul din aeroterma, valva de expansiune si capsula filtranta.

Specialistii in domeniu spun ca singurul element care ar putea influenta consumul de carburant este compresorul care pune in miscare instalatia. Acest element este angrenat de cureaua pentru accesorii. Ea se invarte mereu, iar atunci cand apasam in interior butonul pentru a porni aerul conditionat, un ambreiaj se cupleaza in interiorul compresorului pentru a invarti in plus si compresorul de aer.

Freonul este o alta componenta importanta a aerului conditionat. Acesta este de fapt o solutie ecologica pe baza de gaz si ulei special. Asa cum bine stiti, fara Freon, instalatia de aer conditionat nu functioneaza cum trebuie. El parcurge intreg circuitul, prin compresor, prin condensator, valva de expansiune, vaporizator si ajunge in compresor. Aerul conditionat ajunge la noi in masina prin intermediul radiatorului de racire.

Care sunt motoarele cele mai afectate de pornirea aerului conditionat?

De cele mai multe ori, motoarele cu capacitate cilindrica mai mica vor consuma mai mult carburant. Da, motoarele care au un cuplu mai mic, se vor chinui sa faca fata si aerului conditionat. Daca motorul este mai mare, pornirea aerului conditionat nu va influenta in nici un fel consumul de combustibil.

In ceea ce priveste combustibilul, exista anumite studii care spun ca masinile diesel vor consuma mai mult. La fel si masinile hibride, dar in mediul urban. Cel mai prost insa, se comporta masinile pe benzina, care consuma cel mai mult atunci cand dati drumul la aer conditionat.

Cu cat creste consumul?

Asa cum va spuneam mai sus, daca aveti pe masina un motor mic, consumul va creste. Cresterea nu este una semnificativa, desi multi cred contrariul. Ba mai mult, exista anumiti soferi care cred chiar ca masina lor va consuma dublu.

Total gresit! Specialistii spun ca pornirea aerului conditionat va duce la o crestere de 1 litru la 100 de kilometric parcursi. Merita sau nu? Toti cei intrebati au spus ca pentru confortul lor, aprind aerul conditionat imediat cum da caldura.

VIDEOCLIPUL ZILEI