Ce se intampla daca circuli cu martorul ABS aprins?

ABS Sign

Nu numai ca ai o problema, dar nu e deloc sigur sa mai conduci dupa aprinderea martorului ABS la bord. Inseamna ca sistemul de antiblocare a rotilor are probleme si trebuie sa opresti simediat masina.

Sistemul ABS ajuta ca rotile masinii tale sa pastreze contactul cu asfaltul in caz de franare si previne blocarea rotilor, lucru ce ar duce la derapaje necontrolate. De fapt, scopul principal al sistemului este sa imbunatateasca modul in care controlezi masina in caz de franare brusca, mai ales pe suprafete alunecoase. Nu, nu este conceput pentru a micsora distanta de franare, dar poate ajuta si la asta.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre sistemul de antiblocare a rotilor.

Retine! Nu e o idee buna sa conduci cu martorul ABS pornit, inseamna ca sistemul nu functioneaza corespunzator si scade manevrabilitatea masinii in situatie de franare brusca. Daca atat martorul ABS, cat si ce al sistemului de franare sunt aprinse, opreste masina imediat. Suna la un service si angajeaza un specialist care sa-ti reolve problema.

1. ABS-ul se autotesteaza de fiecare data cand pornesti masina

Martorul de la bord se va aprinde pentru o scurta perioada de timp si, in cazul in care computerul de bord descopera o problema, ramane aprins. Nu intrati, deci, in panica, daca aceasta lumina de aprinde si se stinge la pornirea motorului.

2. Ce se intampla daca martorul ABS se aprinde in timpul mersului?

Daca martorul se aprinde in timpul mersului, inseamna ca sistemul nu functioneaza in parametri. Franele vor putea fi folosite in continuare, dar sistemul de antiblocare a rotilor nu va face nimic in caz de oprire de urgenta.

E necesar sa ajungi intr-un service si sa rezolvi problema. Avand in vedere rolul ABS-ului intr-o masina, nu poti stii niciodata cand ai nevoie de el.

2. Ce se intampla cand se aprind martorii de la ABS si sistemul de franare?

3. Daca ambii martori, ABS si sistemul de franare, se aprind in acelasi timp, nu mai e deloc sigur sa conduci masina. Asta inseamna ca ai probleme serioase cu sistemul de franare si sa continui drumul reprezinta pericol, pentru tine si pentru ceilati participanti la trafic.

4. Ce se intampla cand pedala de frana pulseaza?

Daca franezi brusc si intervine ABS-ul, vei observa ca pedala de frana pulseaza. Nu intra in panica, e perfect normal si inseamna ca sistemul de antiblocare a rotilor functioneaza in parametri.

Imediat ce simti aceasta pulsatie, tine piciorul pe pedala de frana si lasa sistemul ABS sa-si faca treaba. Tot ceea ce mai ai de facut este sa te concentrezi la manevrarea volanului.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
PRETURI MAZDA 3: DIFERENTA INTRE ROMANIA SI JAPONIA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter