Consumarea bauturilor alcoolice la volan: care este limita intre amenda si dosar penal

Consumarea bauturilor alcoolice la volan: care este limita intre amenda si dosar penal

Sa te urci la volan dupa ce ai consumat bauturi alcoolice este, fara doar si poate, unul dintre cele mai gresite lucruri pe care le poti face in viata ta de sofer. Nu vorbim numai despre o posibila amenda sau chiar despre un dosar penal, dar asta iti poate pune viata in pericol!

Atunci cand te urci la volan, tu, ca sofer, trebuie sa fii constient ca in mainile tale sta atat siguranta ta, cat si a celorlalti participanti la trafic. Consumarea bauturilor alcoolice inainte de a te urca la volan este strict interzisa, o asemenea contraventie putandu-ti aduce probleme serioase cu legea.

Fara alcool la volan

Asa cum stim cu totii deja, in Codul Rutier exista prevederi extrem de clare in aceasta privinta. Indiferent de cantitatea de alcool pe care ai baut-o, te vei alege fara doar si poate cu o amenda deloc mica. In plus, daca vorbim despre depasirea unei anumite limite, putem vorbi deja despre un dosar penal!

Citeste si: Greseala pe care o poti fac toti soferii in trafic si care poate aduce o amenda de 2.900 de lei

Multi soferi se gandesc poate ca pentru o bere sau un pahar de vin nu se poate intampla nimic rau! Ei bine, nu este deloc asa, legislatia romaneasca interzicand in mod clar consumarea bauturilor alcoolice inainte de a te urca la volan.

Ce este drept insa, in alte tari europene soferii pot scapa chiar si fara amenda in cazul in care cantitatea de alcool din sange este sub o anumita limita minima.

Care este limita intre amenda si dosar penal, atunci cand soferii consuma alcool

In tara noastra nu se poate vorbi insa despre asa ceva, aici nefiind permis niciun strop de alcool in cazul soferilor. In plus, vorbim despre o politica de toleranta zero din partea Politiei Romane pentru soferii care comit aceasta infractiune!

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, in functie de cantitatea de alcool din sange, un sofer se poate alege fie cu o amenda, fie cu un dosar penal, Codul Rutier avand prevederi exacte in aceasta privinta.

Nivelul alcoolemiei se poate calcula fie prin intermediul unui etilotest, fie prin intermediul probelor sau analizelor de sange. Asa cum probabil ca stiti deja, alcoolemia se exprima in grame de alcool per litru de sange si se poate masura in respiratie, in probele de sange si chiar si in urina.

Concret vorbind, o alcoolemie de 0.10 mg/litru inseamna ca o persoana are o parte de alcool pur la 10.000 de parti de sange. O alcoolemie de pana la 0.40 mg/l alcool pur in aerul expirat este sanctionata conform legislatiei din tara noastra cu o amenda de la 21 la 50 de puncte.

De asemenea, permisul de conducere va fi suspendat pentru nu mai putin de sase luni. Soferii prinsi cu o alcoolemie egala sau peste 0.40 mg/l alcool pur in aerul expirat vor primi o amenda penala si vor putea ajunge chiar si la inchisoare pentru o perioada de la 1 la 5 ani. Afla si in ce situatii soferii pot parasi locul accidentului fara a primi amenda!

VIDEOCLIPUL ZILEI