Cod Rutier: care este, de fapt, cea mai mica amenda auto pe care o poti lua si pentru ce abatere

Cod Rutier: care este, de fapt, cea mai mica amenda auto pe care o poti lua si pentru ce abatere

La inceputul anului 2020, Guvernul a decis plafonarea punctului de amenda la nivelul celui de 2019, adica la suma de 145 de lei, ceea ce reprezinta 10% din salariul minim brut pe tara. Iata care este cea mai mica amenda auto pe care o poti lua in Romania si pentru ce abateri primesti sanctiunea minima.

Desi salariul minim brut pe economie a crescut, guvernul Orban a decis prin ordonanta de urgenta plafonarea punctului de amenda la 145 de lei, la fel ca in 2019.

Iata care este cea mai mica amenda pe care o poti primi in Romania si pentru ce, conform Codului Rutier.

Cea mai mica amenda din Romania

Cea mai mica amenda posibila in Romania apartine clasei I de sanctiuni, adica doua sau trei puncte amenda. Asadar, un sofer care incalca legea va plati minim 290 de lei.

Cele mai frecvente sanctiuni penalizate cu 2-3 puncte de amenda sunt cele pentru conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv, nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers sau nerespectarea de catre pietoni a normelor privind circulatia pe drumurile publice.

Citeste si: Ce amenda poti primi de la Politia Rutiera daca ai folii pe geamurile din fata sau pe parbriz

Veti primi cea mai mica amenda si daca treceti pe culoarea galbena a semaforului, daca aveti numarul de inmatriculare sau inregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada de natura a impiedica identificarea numarului de inmatriculare sau de inregistrare sau daca sunteti prinsi fara maini la volan. In acelasi mod se sanctioneaza si oprirea neregulamentara.

Nerespectarea obligatiei de a purta, in timpul circulatiei pe drumurile publice, centura de siguranta ori castile de protectie omologate, dupa caz, se sanctioneaza tot cu 2-3 puncte amenda.

Nivelul punctului de amenda in 2020

In tara noastra exista cinci clase de amenda, ultima dintre ele aplicandu-se doar persoanelor juridice. Punctele amenda cresc in functie de clasa.

Amenda maxima pentru persoanele fizice este de la 2.900 de lei (20 de puncte de penalizare), in timp ce persoanele fizice pot primi o amenda maxima de 14.500 de lei (100 de puncte penalizare).

Pana pe 31 decembrie 2020, soferii romani vor fi nevoiti sa achite urmatoarele sanctiuni, prevazute de Codul rutier pe clase, dupa cum urmeaza:

clasa I: 2 sau 3 puncte amenda – 290 sau 435 de lei;
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte amenda – 580 sau 725 de lei;
clasa a III-a: de la 7 la 8 puncte amenda – suma incepand cu 870 pana 1.160 de lei;
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte amenda – contravaloarea de la 1.305 pana la 2.900 de lei;
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte amenda – de la 3.045 la 14.500 de lei.

VIDEOCLIPUL ZILEI