Cod Rutier 2021. Ce iti poate face politia daca te prinde ca mergi cu masina pe o pista rezervată bicicletelor

Cu toate ca nu este voie sa mergi cu masina sau sa o parchezi pe o pista rezervata bicicletelor, sunt multi soferi care ignora drepturile celor ce circula pe doua roti. Totusi, nu ar fi rau sa stii ce spune Codul Rutier 2021 si ce iti poate face politia daca incalci legea.

Cod Rutier 2021. Ce iti poate face politia daca te prinde ca mergi cu masina pe o pista rezervata bicicletelor

Pista rezervata bicicletelor este de multe ori ocupata de masini parcate sau care chiar se deplaseaza prin acel loc, iar politia trebuie sa ii sanctioneze pe acei soferi. Iata ce spune Codul Rutier 2021 si ce amenda primesti daca politia te prinda ca mergi cu masina pe o posta rezervata bicicletelor.

Legislatia rutiera pentru biciclisti in 2021

Inainte de toate, haideti sa vedem ce spune legislatia rutiera pentru biciclisti si ce reguli trebuie sa respecte acestia. Haideti sa lamurim si cum este definita bicicleta in Codul Rutier 2021, pentru a fi siguri ca intelegem totul. Ei bine, bicicleta este un vehicul prevazut cu doua roti, propulsat exclusiv prin forta musculara, cu ajutorul pedalelor sau manivelelor.

Citeste si: Ce amenda primesti, de fapt, daca iti parchezi masina pe trotuar

Pista pentru biciclete reprezinta subdiviziunea partii carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pista separata de drum, care este special amenajata, semnalizata si marcata corespunzator. Aceasta este destinata exclusiv circulatiei bicicletelor si mopedelor.

Atunci cand un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, atunci acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. De asemenea, pentru a conduce o bicicleta pe un drum public, conducatorul trebuie sa aiba varsta minima de 14 ani.

Cand circula pe drumurile publice, conducatorii de biciclete trebuie sa se asigure ca acestea sunt echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Fara aceste dispozitive si mijloace de iluminare, este interzisa circulatia bicicletelor pe timp de noapte. Afla si cum trebuie sa circuli cu trotineta electrica!

Totodata, bicicletele trebuie sa functioneze perfect, asa ca trebuie sa respecte urmatoarele conditiile tehnice minime:

- Sa fie prevazuta cu un dispozitiv de franare eficace
- Sa fie prevazuta cu un sistem adecvat, functional, de directie
- Dotata cu sistem de avertizare sonora
- Pe timp de noapte, bicicleta trebuie sa fie echipata cu lumina de culoare alba sau galbena pe partea din fata, iar pe partea din spate sa vina cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare
- Echipata cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roti, care in miscare formeaza un cerc continuu

Ce amenzi risca soferii care blocheaza sau circula cu masina pe pistele de biciclete

In primul rand, va spunem ca soferii trebuie sa respecte legislatia referitoare la oprire si stationare. Totodata trebuie sa tina cont de indicatoarele si marcajele rutiere pentru a evita sanctiunile.

Politia poate sanctiona soferii care parcheaza pe pistele de bicicleta cu o amenda din Clasa I, adica 2-3 puncte de penalizare si o amenda cuprinsa intre 290 si 725 lei. Bineinteles, suma se reduce la jumatate daca este platita in maximum 15 zile.

Asadar, amenda nu este deloc mica si nu ar fi rau sa respectati si drepturile biciclistilor. Dragi soferi, lasati pistele de biciclete libere!

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter