Noul Cod Rutier 2020: Poate sau nu fi folosita tableta la volan?

Noul Cod Rutier 2020: Poate sau nu fi folosita tableta la volan?

Stim cu totii deja ca actuala legislatie in vigoare interzice sub orice forma utilizarea telefonului mobil la volan, insa ce se intampla cu tableta?!

Asa cum stim deja, noul Cod Rutier impus in toamna anului trecut prevede foarte clar ca soferii nu pot folosi telefonul mobil atunci cand se afla la volanul masinii. In plus, legislatie prevede amendarea soferilor care sunt prinsi ca folosesc un astfel de dispozitiv mobil in timp ce conduc.

Pot soferi sa foloseasca o tableta la volan? 

Nimic de zis in acest sens, siguranta la volan este mai importanta decat orice altceva, iar atentia acordata telefonului poate duce la accidente grave pe care niciunii dintre noi nu ni le dorim. Se pare insa ca noile modificari aduc noutati in ceea ce priveste tableta!

Citeste si: Permisul de conducere va putea fi obtinut de la o varsta mai mica in Romania

Ultimele modificari legislative aduse Codului Rutier dau posibilitatea soferilor sa foloseasca tableta atunci cand se afla la volanul masinii. O asemenea decizie este privita cu ochi suspiciosi de specialisti, tableta facand parte din aceeasi categorie a dispozitivelor mobile.

Mai mult decat atat, un telefon are dimensiuni mult mai reduse in comparatie cu o tableta. In aceste conditii, care sunt diferentele dintre cele doua dispozitive mobile si de ce telefonul nu poate fi folosit de un sofer care se afla la volan in timp ce tableta poate fi folosita?!

Care este amenda pentru folosirea telefonului mobil atunci cand conducem

Asa cum stim deja, legislatia in vigoare prevede faptul ca utilizarea telefoanelor mobile in timpul conducerii constituie contraventie. Aceasta este sanctionata cu o amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni, cuprinsa intre 500 si 1.160 de lei. Desigur, exista si o exceptie de la aceasta regula, in cazul in care telefonul mobil este prevazut cu un dispozitiv de tip “hands free”.

Asa cum spuneam insa si mai devreme, nu exista nicio sanctiune prevazuta pentru utilizarea unei tablete. Aceasta “scapare” legislativa a starnit deja mai multe reactii negative din partea specialistilor, care acuza ca in aceste conditii nu se mai are in vedere tocmai ceea ce este cel mai important, si anume siguranta cetatenilor in trafic.

Prin intermediul unui comunicat de presa, Politia Romana a anuntat ca “tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice, a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu incalcarea unei reguli pentru circulatia vehiculelor, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni, de la 4 la 5 puncte de amenda, adica de la 580 la 725 de lei”. De asemenea, este specificata si aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

VIDEOCLIPUL ZILEI