Cod Rutier 2020. Ce amenda poti primi daca dimensiunile rotilor sunt mai mari decat cele trecute in cartea masinii

Ce amenda risca soferii care circula cu dimensiunile rotilor mai mari decat cele mentionate in cartea masinii? Ce trebuie sa faci pentru a intra in legalitate

Ce amenda poti primi daca dimensiunile rotilor sunt mai mari decat cele trecute in cartea masinii

Soferii care aleg sa circule cu roti de alte dimensiuni decat cele mentionate in cartea masinii trebuie sa stie ca acest lucru ii poate lasa fara certificatul de inmatriculare.

Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri: anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in cartea de identitate a vehiculului, prezinta taieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisa.

Potrivit legislatiei rutiere, soferii nu pot monta pe masina anvelope cu alte dimensiuni decat cele specificate in cartea de identitate a masinii (CIV). In caz contrar acestia pot fi sanctionati cu o amenda intre 580 si 725 de lei si retinerea certificatului de inmatriculare.

Citeste si: Cod Rutier 2020. Schimbari majore de la 1 iulie. Cine nu mai poate obtine permisul de conducere

Ce trebuie sa faca soferii pentru a intra in legalitate

Soferii care vor sa schimbe dimensiunile rotilor mentionate in cartea de identitate a vehiculului (CIV) trebuie sa se prezinte cu vehiculul la una dintre reprezentantele RAR pentru identificare si pentru efectuarea verificarilor necesare in baza de date. Daca verificarile confirma ca dimensiunea dorita este mentionata in documentatia de omologare, aceste dimensiuni vor fi specificate la rubrica ”Mentiuni”. 

Daca soferul doreste sa echizepe vehiculul cu anvelope sau jante care nu sunt mentionate in documentele de omolagare este necesara reomologarea vehicului. Acest lucru presupune efectuarea incercarilor privind performantele sistemului de franare si etalonarea vitezometrului. Reomologarea se va acorda doar daca rezultatele atesta indeplinirea conditiilor tehnice aplicabile. 

Acte necesare pentru reomologarea vehiculului

Pentru a face reomologarea la Rar soferii au nevoie de o programare si de mai multe documente 

- carte de identitate proprietar (copie + original) 

- talon (copie + original) 

- carte de identitate masina (copie + original) 

- masina echipata cu anvelopele dorite

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CUM ITI DAI SEAMA CA AI O CUTIE DE VITEZE DEFECTA?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter