Cod Rutier 2020. Care este, de fapt, amenda daca autovehiculul tau este prea galagios. Cati bani trebuie sa platesti

Daca iti plac masinile modificate si sunetul unui motor puternic, atunci trebuie sa stii ce amenda risti daca autovehiculul tau este prea galagios. Cati bani trebuie sa platesti pentru aceasta modificare si cum este sanctionata in Codul Rutier 2020.

Zgomotul masinilor turate provoaca adevarate insomnii oamenilor din orase precum Bucurestiul, pentru ca din ce in ce mai multi tineri aleg sa isi modifice automobilele pentru ca motoarele acestora sa se auda cat mai bine. Totusi, trebuie sa stim ca aceste modificari sunt ilegale si Codul Rutier 2020 ii sanctioneaza drastic pe soferi.

Cati bani trebuie sa platesti si care este, de fapt, amenda primita de soferi daca autovehiculul lor este prea galagios. Ce trebuie sa stim?

Ce verifica Politia Romana atunci cand opreste masinile modificate?

Atunci cand vine vorba de masini modificate, vorbim despre un „razboi” intre Politia Romana si tineri teribilisti, care vor ca automobilele lor sa iasa in evidenta si sa arate cat mai bine.

Citeste si: ITP in 2020. Cand trebuie sa-l faci, de fapt, ce acte iti trebuie, cat costa si ce defecte sunt permise

Pe de-o parte suntem de acord cu Politia Romana si actiunile lor, pentru ca anumiti soferi pun in pericol vetile celorlalti participanti la trafic, insa nu putem sa nu fim alaturi si de cealalta parte pentru ca pur si simplu iubim masinile frumoase.

Totusi, trebuie sa stim ce verifica Politia Romana la masinile modificate pe care le opresc:

- Sistemul de franare
- Mecanismul de directie
- Sistemul de reducere a zgomotului si a emisiilor poluante
- Instalatia de iluminare/semnalizare si echipamente electrice
- Existenta si autenticitatea seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor
- Vizibilitatea si legalitatea montarii si utilizarii luminilor de alta culoare sau intensitate, si a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decat cele omologate
- Sistemul de rulare (punti, roti, anvelope, dar si suspensia masinii)
- Corectitudinea datelor din certificatul de inmatriculare si concordanta acestora cu datele si caracteristicile tehnice ale vehiculelor
- Detinerea Inspectiei Tehnice Periodice (ITP) si valabilitatea acesteia (amenda este mare daca automobilul tau nu are ITP)
- Aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu exceptia celor omologate si/sau certificate de catre autoritatea competenta si care sunt marcate corespunzator

Ce amenda risti daca masina ta este prea galagioasa?

In primul rand, trebuie sa stiti ca la nivelul Brigazii Rutiere au fost inregistrate din ce in ce mai multe petitii prin care locuitorii Bucurestiului reclama poluarea fonica ce este cauzata de modificari neomologate aduse sistemului de evacuare al autovehiculelor. Asadar, politistii pun accent pe aceste modificari pentru ca nu multora le place sa auda sunetul unui motor puternic la ora 4 dimineata.

Amenda aplicata de Politia Romana pentru conducerea unui autovehicul care, in mers sau stationare, polueaza fonic sau emana noxe peste limita legala admisa este sanctionata cu amenda prevazuta in clasa II de sanctiuni, de la 4 la 5 puncte-amenda, respectiv 580 lei – 725 lei.

Daca agentul de circulatie constata ca evacuarea modificata se incadreaza la clasa IV de sanctiuni, soferul este sanctionat cu 9 pana la 21 de puncte-amenda, respectiv 1305 lei - 3045 lei.

Foarte important de mentionat este ca in ambele cazuri se retine si certificatul de inmatriculare al autovehiculului, care se poate redobandi dupa ce soferul ajunge la Registrul Auto Roman (RAR) pentru verificari.

Pentru cei ce nu stiu, un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului, adica 145 lei.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CUM ITI DAI SEAMA CA AI O CUTIE DE VITEZE DEFECTA?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter