Cererile de restituire a taxelor auto, simplificate, vor fi acceptate de organele fiscale!

Articol scris de C. Zanfir , in data de 15 Mai 2018

Desi este permis, cererile simplificate pentru restituirea sumelor de bani platite in trecut ca urmare a achitarii fostelor taxe auto nu pot fi solutionate fara anexarea unor documente specifice si dovezi ale platilor.

In conformitate cu prevederile legale, aceasta situatie a fost reglementata in urma cu o luna, insa, din nefericire, mergand treburile ca in Romania, nici pana astazi nu s-a materializat in vreun fel acest demers.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) pune astfel in dezbatere modificarile aferente acestui mecanism de restituire prevazut de noile reglementari in materie, in scopul acceptarii cererilor simplificate de catre organele fiscale chiar si fara documentele specifice mentionate mai sus.

Pentru cei care nu cunosc acesasta informatie, acum o luna, mai exact pe data de 30 martie 2018, a intrat in vigoare o masura de simplificare aparuta in scopul reducerii birocratiei privind recuperarea fostelor taxe auto platite in trecut.

In conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) numarul 52 din anul 2017 modificata si completata cu OUG numarul 15 din anul 2018, proprietarii de autovehicule implicati in acest proces nu vor mai fi obligati sa anexeze la cererea de restituire urmatoarele documente: documentului doveditor al platii banilor taxei, auto sau timbrului de mediu, a copiilor de pe cartea de identitate si a copiei certificatului de inmatriculare.

Din nefericire, cutuma bine impamantenita in doar cateva luni de la inceperea procesului de restituire a banilor nu s-a dizolvat, noile prevederi neavand niciun efect concret in practica. Dupa intrarea in vigoare, a fost nevoie de aproximativ o luna ca Ministerul Finantelor Publice sa puna in dezbatere aceste modificari care, la randul lor, tot pe functionarii acestuia ii va scuti de munca suplimentara.

Proiectul de ordin al Ministrului Finantelor Publice pentru modificarea legislatiei in materie prevede anumite metodologii, urmand a se aplica abia dupa publicarea acestuia in Monitorul Oficial. In urma realizarii acestui demers, cererile simplificate de restituire a sumelor platite vor putea fi aplicate pentru: taxa speciala pentru autovehicule si autoturisme, taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si taxa timbrul de mediu.

In acest sens, deja au fost publicate si niste modele de cereri care mentioneaza faptul ca, contribuabilul are dreptul la restituirea sumei chiar si in cazul in care aceasta nu este indicata cu exactitate. In aceasta situatie, organul fiscal central ori Administratia Fondului pentru Mediu va consulta bazele de date pentru identificarea sumei exacte ce urmeaza a fi restituita, urmand ca orice sofer sa fie indreptatit.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Mersul cu masina la service este una dintre temerile principale ale romanilor, in ciuda faptului ca in ultimii ani service-urile auto si-au ridicat nivelul simtitor. Multi conationali se tem sa...
de - 18 Octombrie 2018
Rovinieta este taxa pe care o achita toti soferii pentru utilizarea infrastructurii de transport rutier din Romania. Aceasta este obligatorie pentru toate autovehiculele care utilieaza reteaua de drumuri de pe...
de - 18 Octombrie 2018
Multi dintre conducatorii auto s-au intrebat de ce trebuiesc rotite anvelopele la schimbul periodic, iar din acest motiv am decis sa pregatim un material in acest sens. Producatorii de anvelope...
de - 15 Octombrie 2018
Cu siguranta cunoasteti cel putin o persoana care si-a pierdut protofelul si are nevoie de un permis de conducere nou sau chiar sa fiti voi in aceasta situatie. Daca nu...
de - 12 Octombrie 2018

Cele mai noi anunturi

4750.00 EUR - 18 Octombrie 2018
4250.00 EUR - 18 Octombrie 2018
0.00 RON - 18 Octombrie 2018
13370.00 EUR - 18 Octombrie 2018
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare