Cererile de restituire a taxelor auto, simplificate, vor fi acceptate de organele fiscale!

Articol scris de C. Zanfir , in data de 15 Mai 2018

Desi este permis, cererile simplificate pentru restituirea sumelor de bani platite in trecut ca urmare a achitarii fostelor taxe auto nu pot fi solutionate fara anexarea unor documente specifice si dovezi ale platilor.

In conformitate cu prevederile legale, aceasta situatie a fost reglementata in urma cu o luna, insa, din nefericire, mergand treburile ca in Romania, nici pana astazi nu s-a materializat in vreun fel acest demers.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) pune astfel in dezbatere modificarile aferente acestui mecanism de restituire prevazut de noile reglementari in materie, in scopul acceptarii cererilor simplificate de catre organele fiscale chiar si fara documentele specifice mentionate mai sus.

Pentru cei care nu cunosc acesasta informatie, acum o luna, mai exact pe data de 30 martie 2018, a intrat in vigoare o masura de simplificare aparuta in scopul reducerii birocratiei privind recuperarea fostelor taxe auto platite in trecut.

In conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) numarul 52 din anul 2017 modificata si completata cu OUG numarul 15 din anul 2018, proprietarii de autovehicule implicati in acest proces nu vor mai fi obligati sa anexeze la cererea de restituire urmatoarele documente: documentului doveditor al platii banilor taxei, auto sau timbrului de mediu, a copiilor de pe cartea de identitate si a copiei certificatului de inmatriculare.

Din nefericire, cutuma bine impamantenita in doar cateva luni de la inceperea procesului de restituire a banilor nu s-a dizolvat, noile prevederi neavand niciun efect concret in practica. Dupa intrarea in vigoare, a fost nevoie de aproximativ o luna ca Ministerul Finantelor Publice sa puna in dezbatere aceste modificari care, la randul lor, tot pe functionarii acestuia ii va scuti de munca suplimentara.

Proiectul de ordin al Ministrului Finantelor Publice pentru modificarea legislatiei in materie prevede anumite metodologii, urmand a se aplica abia dupa publicarea acestuia in Monitorul Oficial. In urma realizarii acestui demers, cererile simplificate de restituire a sumelor platite vor putea fi aplicate pentru: taxa speciala pentru autovehicule si autoturisme, taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si taxa timbrul de mediu.

In acest sens, deja au fost publicate si niste modele de cereri care mentioneaza faptul ca, contribuabilul are dreptul la restituirea sumei chiar si in cazul in care aceasta nu este indicata cu exactitate. In aceasta situatie, organul fiscal central ori Administratia Fondului pentru Mediu va consulta bazele de date pentru identificarea sumei exacte ce urmeaza a fi restituita, urmand ca orice sofer sa fie indreptatit.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Vesti proaste pentru soferii romani. Cei care nu respecta noile reguli vor primi o sanctiune crunta. Cei care vor fi prinsi folosind telefonul mobil sau tableta la volan vor fi...
de - 16 Ianuarie 2019
Plangerile tot mai dese din partea clientilor i-au determinat pe oficialii din Primaria Capitalei sa ia masuri impotriva taximetristilor care refuza curse sau care negociaza tariful. Vizati sunt in principal...
de - 15 Ianuarie 2019
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o licitatie de 45 milioane de lei (9,62 milioane de euro) pentru achizitia si montarea de panouri fonoabsorbante, potrivit unui...
de - 13 Ianuarie 2019
Ministerul Afacerilor Interne a lansat in dezbatere publica un proiect de Lege pentru modificarea legislatiei, astfel incat cei care tin in mana telefonul atunci cand se afla la volan sa...
de - 11 Ianuarie 2019

Cele mai noi anunturi

3200.00 EUR - 17 Ianuarie 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare