Afla ce trebuie sa stii despre girofaruri! Ce semnifica fiecare culoare?

Girofar Politia Romana

Stim cu totii ca de fiecare data cand auzim o sirena e mai bine sa ne tragem pe marginea drumului si sa lasam echipajele alea sa treaca. Fie ca este vorba despre o autospeciala a politiei sau ca vin pompierii sau cei de la ambulanta - semnalul ala acustic e menit sa ne agite.

Ce se intampla insa cu semnalele luminoase? Stii cand trebuie sa te opresti, cand ar fi cazul sa dai prioritate sau cand e recomandat sa fii atent in trafic? Uite cateva detalii care te-ar putea lamuri!

Daca girofarul cu care este echipata o masina este rosu, atunci esti obligat sa opresti pe directia ta de mers, insa cat mai aproape de marginea drumului.

Citeste si: 8 semne ca ambreiajul urmeaza sa cedeze! Identifica-le din timp!

Daca lumina este albastra - asa cum au de multe ori echipajele ISU - esti obligat sa dai prioritate la trecere, insa fara a opri masina.

In cazul in care dai peste o masina echipata cu girofar galben, politistii te sfatuiesc sa circuli cu mare atentie. Daca nu iti suna cunoscut, iti spun ca de obicei girofar galben au cisternele care transporta combustibili sau tot felul de substante inflamabile si transporturile agabaritice. Mesajul este unul foarte simplu, zic eu, fii foarte atent pe unde te strecori daca nu vrei sa dai de vreo belea. Tot cu girofar galben sunt echipate si masinile de interventie - cele care efectueaza diferite lucrari pe strazi sau platformele care intervin la accidente. La fel, masinile pentru curatenie sau cele de deszapezire.

Girofarul albastru este montat pentru echipajele de salvatori - ambulanta, dar si Politia de Frontiera, Politia Militara sau ANAF. Il gasim si pe masinile care apartin penitenciarelor si Ministerului Public - adica diferitelor Parchete, dar si masinilor care asigura paza si protectia demnitarilor.

Legea spune ca oamenii acestia trebuie sa foloseasca si semnalele acustice daca vor prioritate in trafic. Iti mai spun ca te poti intalni cu masini ale Ambulantei sau ale Pompierilor care au in functiune doar semnalele luminoase. In cazul asta, tot trebuie sa acorzi prioritate.

Nu stiu daca e ceva scris in lege, insa stiu ca misiunea acestor salvatori se incheie abia cand masina lor ajunge la baza asa ca da-le prioritate - cu cat ajungi mai repede la baza, cu atat mai repede vor fi disponibili pentru un alt caz.

Iar daca isi pornesc semnalele luminoase si acustice pe drum sa stii ca nu o fac pentru a trece primii la semafor sau in intersectie. Mai degraba au aflat, prin statie, de un caz la care trebuie sa ajunga urgent. Ai rabdare cu ei si… respecta-i in trafic!

Lumina rosie apare doar la Pompieri si Politie si mesajul este clar - trebuie sa te opresti!

Te-ar mai putea interesa:

Am indoit janta! Cum se face indreptarea acesteia? Merita sa recurg la astfel de proces?

Polish des sau mai rar? Cum imi protejez masina?

Videoclipul zilei
5 DOTARI AUTO PE CARE LE FOLOSIM GRESIT
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter