Ce trebuie sa stii daca iti cumperi auto second hand din Germania si esti o persoana fizica. Ce se intampla cu TVA-ul?

Majoritatea soferilor apeleaza la piata din Germania pentru a isi cumpara o masina second hand. Unul dintre motive este pretul mult mai mic de achizitie, asa ca daca si tu vrei sa iti cumperi o masina la mana a doua si esti o persoana fizica, ar trebui sa stii ce se intampla cu TVA-ul.

Ce trebuie sa stii daca iti cumperi auto second hand din Germania si esti o persoana fizica. Ce se intampla cu TVA-ul?

Masinile second hand din Germania reprezinta principala sursa de automobile la mana a doua care ajung in Romania. Multi aleg sa cumpere un astfel de automobil pe persoana fizica, insa trebuie sa stii ce se intampla cu TVA-ul in acest caz.

Cum sa cumperi o masina la mana a doua din Germania, pe firma si fara TVA?

Pentru a cumpara o masina la mana a doua din Germania, pe firma si fara TVA, compania ta trebuie sa aiba un cod special de TVA intracomunitar. Acest cod este un numar individual care permite firmelor neplatitoare de TVA, fie ele SRL sau PFA, sa efectueze tranzactii cu alte companii care isi desfasoara activitatea in Uniunea Europeana.

Citeste si: Care sunt cele mai frumoase orase din Germania de unde iti poti cumpara masini second-hand, dar in acelasi timp sa vizitezi si principalele atractii

Acest cod special de TVA nu inseamna ca aceste firme vor deveni platitoare de TVA si pentru operatiunile facute pe teritoriul Romaniei. In continuare, companiile vor emite facturile fara TVA si nu isi vor putea deduce TVA-ul din achizitii. Codul de TVA va fi folosit doar pentru tranzactiile cu alte firme din spatiul intracomunitar.

Totusi, trebuie sa stii ca anumite bunuri precum autoturismele noi sau produsele accizabile nu exista un plafon de scutire. Daca vei depasi 10.000 de euro vei fi obligat sa obtii codul special de TVA intracomunitar, iar TVA-ul il vei plati in Romania la cota de 19%. De exemplu, Ungaria are o cota a TVA-ului de 27%.

Totodata, poti opta pentru obtinerea codului special de TVA intracomunitar daca nu ai atins acel plafon de 10.000 de euro, iar acest lucru iti va fi folositor daca acea cota TVA este mai mica in Romania decat in tara de unde achizitionezi bunurile.

Dupa ce ai facut acesti pasi, intri pe mobile.de, adica cel mai mare site cu masini noi si second hand, de unde iti alegi un automobil. Unii dealeri accepta vanzarea masinilor fara a include TVA si vor afisa si pretul fara aceasta taxa cu valoare adaugata, adica acel pret „Netto”.

Lucrurile vor decurge destul de usor, pentru ca dupa ce ii vei contacta, acestia iti vor solicita actele firmei, dar si codul de identificare fiscale (CIF), adica acela care are „RO” in fata. Trebuie sa mai stii ca unele firme nu accepta plata fara TVA, insa iti vor returna aceasta suma dupa ce masina va ajunge in Romania si vei arata dovada ca ai inmatriculat masina la noi in tara. Alte companii accepta plata si fara TVA, asa ca nu ar trebui sa intampini nicio problema.

Ce se intampla cand iti cumperi o masina second hand din Germania, pe persoana fizica?

Ei bine, atunci cand decizi ca e timpul sa iti inlocuiesti masina si te decizi sa iti cumperi una second hand din Germania, trebuie sa stii ca lucrurile nu stau chiar atat de bine.

Pentru persoanele fizice nu exista niciun avantaj, asa ca vei plati pretul intreg. Nu se poate achizitiona o masina fara TVA, daca nu esti o persoana juridica. Asa ca, trebuie doar sa cauti un autohaus si sa vezi oferta acestora sau sa alegi unul dintre cele mai bune parcuri auto!

Singura solutie ramane sa apelezi la un prieten binevoitor, care te poate ajuta sa cumperi automobilul la care ai visat, fara TVA. Dezavantajul este ca masina trebuie inmatriculata pe firma care a facut tranzactia.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter