Ce trebuie sa scrie, de fapt, pe asigurarea masinii ca sa poti iesi din tara

Atunci cand vrei sa pleci cu masina in strainatate, vei avea nevoie si de o asigurare auto care iti permite sa faci acest lucru. Iata ce trebuie sa scrie, de fapt, pe asigurarea masinii pentru a putea iesi din tara.

Ce trebuie sa scrie, de fapt, pe asigurarea masinii ca sa poti iesi din tara

Daca planuiesti o vacanta si vrei sa pleci cu masina in fara tarii, trebuie sa stii ca ai nevoie si de o asigurare auto care sa iti permita sa faci acest lucru. Iata ce trebuie sa scrie pe asigurarea masinii ca sa poti iesi din tara.

Ce acopera exact o asigurare CASCO la o masina?

Daca inca nu ai o asigurare CASCO la masina si vrei sa pleci neaparat in strainatate, o sa iti spunem exact ce poate face aceasta polita pentru tine si linistea ta.

Trebuie sa stii ca o polita CASCO este valabila in Romania, insa multe societati ofera acoperire si pentru daune in tarile din Spatiul Economic European. In caz de furt, asigurarea CASCO este valabila doar in Romania, dar multe companii ofera contra unei sume suplimentare, acoperirea in caz de furt si in afara tarii.

Citeste si: Cat costa sa faci o asigurare CASCO la un BMW Seria 5 (F10)?

In Romania, polita CASCO acopera pagubele produse de evenimente naturala, precum furtune, aluviuni, inundatii, grindinta etc. Chiar si avariile sau accidentele care au fost produse de tine sunt acoperite de asigurarea CASCO.

Daca nu ai fost atent si ai intrat intr-o apa cu adancime mare, trebuie sa stai linistit, pentru ca polita CASCO acopera si daunele cauzate de apa la motor. Totodata, pierderea sau furtul cheilor este acoperita de polita de asigurare, la fel ca jantele si anvelopele distruse de gropile de pe carosabil.

Totusi, asigurarea CASCO nu acopera daunele daca masina ta nu are ITP-ul valabil sau daca automobilul iti este furat pentru ca ai uitat cheile in contact. Conducerea fara permis de conducere ori in perioada in care acesta ti-a fost suspendat sau ai condus sub influenta drogurilor ori a alcoolului, intra in evenimentele care nu sunt acoperita de polita de asigurare CASCO.

Ce trebuie sa scrie pe asigurarea masinii ca sa poti iesi din tara?

In Romania, atunci cand faci o asigurare obligatorie de raspundere civila auto RCA trebuie sa fii atent ca primesti si Cartea Verde pentru a putea iesi cu masina din tara. Pentru cei ce nu stiu, Cartea Verde are rolul de a asigura protectie financiara pentru accidente rutiere produse in afara Romaniei.

Marea schimbare este ca, de la 1 iulie 2020, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) a luat decizia sa tipareasca aceasta Carte Verde pe hartie alba, in loc de hartie verde. Se pare ca aceasta decizie de schimbare a culoarii este conforma cu reglementarile care guverneaza Sistemul Carte Verde si nu-i afecteaza in niciun fel pe cei care le detin. Chiar daca ai o Carte Verde mai veche, tiparita pe hartie de culoare verde, aceasta va ramane valabila pana la expirarea perioadei contractuale.

Totusi, pentru a iesi cu masina in deplina legalitate in afara tarii, trebuie sa te asiguri ca pe Cartea Verde sunt trecute si tarile pe care urmeaza sa le vizitezi sau sa le traversezi, pe durata intregii deplasari. Totodata, Cartea Verde trebuie sa fie tiparita pe suport de hartie, pentru a putea fi prezentata atunci cand sunteti opriti de autoritatile ce va pot verifica.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter