Ce trebuie sa faci pentru a schimba motorul masinii tale?

Car engine swap

Nu te mai multumeste motorul masinii tale? Nimic mai simplu… il poti schimba cat ai bate din palme. Atentie insa! Ordinul emis acum multi ani de Ministerul Transporturilor spune clar ca TREBUIE mentinut acelasi nivel al emisiilor poluante. Asta inseamna ca va trebui sa discuti cu un specialist in motoare, sa nu iti cumperi un motor care polueaza mai mult .

Daca vrei sa faci asta, trebuie sa mergi la Registrul Auto Roman pentru efectuarea modificarii cartii de identitate. Varianta cea mai convenabila este sa iti montezi un motor identic cu cel anterior, adica unul cu acelasi cod motor mentionat in cartea de identitate.

Daca optezi pentru aceasta varianta, la RAR se vor verifica doar aspectele legate de fixarea noului motor, daca au fost pastrate elementele pentru reducerea poluarii- catalizator sau sonda lambda- si se realizeaza testul de poluare specific unei inspectii tehnice.

Daca alegi sa montezi un motor diferit, autovehiculului va fi reomologat, iar daca noul motor are performante mult diferite de cel initial - putere mai mare, configuratie diferita care presupune reamplasarea suportilor motorului - se efectueaza probe specific in cadrul Laboratorului de incercari pentru securitate rutiera al RAR, inclusive cele legate de stabilirea normei de poluare a vehiculului, in noua sa configuratie.

Trebuie sa mai stii ca astfel de modificari NU se fac pe marginea drumului, ci doar in ateliere specializate, respectand legislatia in vigoare. Te sfatuiesc sa alegi cu mare atentie service-ul daca vrei sa nu ai probleme mai apoi.

Cum lucrarea va fi verificata de specialistii de la Registrul Auto Roman, daca nu este in regula… va trebui sa o iei de la capat. Iar asta inseamna costuri suplimentare. Si… nu cred ca vorbim despre putini bani.

Lista service-urilor care sunt autorizate de Registrul Auto Roman este disponibila pe www.rarom.ro

Iata ce acte iti trebuie pentru a schimba motorul masinii!

In cazul in care te-ai decis sa schimbi motorul masinii, iata care sunt actele de care ai nevoie pentru o astfel de interventie:

1. Act identitate detinator vehicul
2. Cerere activitate RAR - aceasta cerere se completeaza “de mana” de catre solicitant pe propria raspundere, va fi semnata DOAR in prezenta angajatului RAR care va efectua prestatia
3. Cartea de identitate a vehiculului
4. Adeverinta din partea atelierului autorizat care a efectuat inlocuirea motorului.

Inainte de a te apuca de treaba, fa-ti temele cu mare atentie, asigura-te ca ai banii necesari si inarmeaza-te cu mult timp si, de ce nu, si mai multa rabdare. Cere informatii suplimentare la Registrul Auto Roman din zona in care locuiesti!

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter