Afla ce trebuie sa faci pentru a scapa cu viata dintr-o viitura!

Flooded Rolls-Royce Ghost

Viiturile... Fenomene naturale care pot aparea cand te astepti mai putin si pot avea destula putere pentru a smulge, pe tine si masina ta, de pe drum. Iata ce trebuie sa faci intr-un astfel de scenariu.

In sezoanele ploioase, te poti intalni, in anumite parti ale tarii, cu viituri. Ia-le in serios. Daca esti blocat intr-un autovehicul in timpul unei viituri, pastreaza-ti calmul si urmeaza regulile de mai jos.

1. Fa cale intoarsa

Prima regula atunci cand te intalnesti cu un fenomen de acest fel este sa te intorci.

Poate ti se va parea de mica adancime, usor de traversat dar, daca subestimezi adancimea sau puterea curentului de apa, rezultatele poti fi catastrofale. Multi si-au pierdut viata din aceasta cauza. E de ajuns ca apa sa ajunga la 60 de cm pentru a te smulge de pe sosea.

2. Paraseste vehiculul in cel mai scurt timp posibil

Daca viitura ti-a inconjurat masina, iar aceasta se misca haotic sau nu in directia pe care ti-o doresti, e important sa parasesti vehiculul in cel mai scurt timp posibil si sa gasesti un loc mai inalt.

Un curent puternic este periculos chiar si pe picioare, asa ca e necesar sa parasesti masina cat mai repede posibil. Daca te ia viitura, lupta si cauta un punct mai inalt, deasupra apelor. Incearca sa te misti printre obiecte, nu pe sub ele. Cere si asteapta cu rabdare ajutorul.

3. Coboara geamurile

Daca esti luat de ape in masina, esti intr-o situatie extrem de periculoasa. Desi poate parea ciudat, prima ta idee va fi sa cobori geamurile, pentru a permite apei sa intre in masina.

Poti scapa din masina pe geamuri, fara indoiala. Daca acest lucru nu e posibil, asteapta pana cand presiunea apei din interior este egala cu cea din exterior, usile se vor deschide in aceasta situatie.

4. Verifica masina

Daca masina ta a trecut cu succes printr-o viitura, sigur a suferit ceva defectiuni sau are probleme tehnice. Incearca sa le repari inainte de a confrunta cu probleme si mai mari: mucegai sau coroziune.

5. Pastreaza-ti calmul

Daca esti nevoit sa treci vreodata printr-o viitura, pastreaza-ti calmul si gandeste-te la un singur lucru: o masina poate fi inlocuita, o viata niciodata!

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter