Ce trebuie sa faci in caz de accident auto! Iata pasii ce trebuie urmati!

Car Accident

Hai sa facem intai diferenta intre accident si tamponare. Politistii spun ca accidentul, spre deosebire de tamponare, are ca urmare decesul si/sau ranirea uneia sau a mai multor persoane.

Daca din coliziune apar doar pagube materiale, atunci vorbim mai mult ca sigur despre o tamponare, desi sunt cazuri in care aceasta coliziune este considerata tot accident. In plus, legislatia mai atribuie accidentului necesitatea producerii pe un drum public, si implicarea a cel putin un vehicul aflat in miscare.

In cazul nefericit in care sunt si victime implicate intr-un accident, INDIFERENT de urmarile sale, trebuie sa suni imediat la 112 si si sa oferi toate informatiile - asta inseamna numarul victimelor si starea lor! Daca poti si stii cum, incearca sa ajuti victimele pana la sosirea ambulantei sau cere sprijinul altor soferi care tranziteaza zona.

NU ai voie sa muti masina sau sa incerci sa modifici sau sa stergi urmele accidentului. Ai inteles deja ca NU trebuie sa parasesti locul accidentului. Parasirea locului accidentului este fapta penala si, implicit, agraveaza fapta de a produce un accident.

Politia este cea care va face masuratorilre, va incheia procesul-verbal, va stabili vinovatia fiecarui sofer si va elibera autorizatia de reparatie pentru vehicul. Soferul considerat vinovat va da o copie a politei sale RCA celuilalt sofer. In cazul accidentelor cu urmari grave se deschide un dosar penal pentru vatamare corporala sau ucidere din culpa.

Chiar daca esti speriat, incearca sa cooperezi cu politistii. Orice rabufnire nervoasa nu iti face bine. Nu te speria daca vei fi contactat sa mergi la sectia de politie pentru declaratii si in zilele care urmeaza accidentului. Face parte din ancheta! Daca s-a ajuns la dosar penal, trebuie sa stii ca exista doua variante: inceperea sau neinceperea urmaririi penale. Primul caz este mai grav, pentru ca asta inseamna ca se va lasa cu un proces.

Daca in urma coliziunii de inregistreaza doar pagube materiale, trebuie sa scoti masina in afara carosabilului si sa te prezinti la cea mai apropiata sectie de politie pentru documentele de constatare. Aici va fi stabilita vinovatia si va fi eliberata autorizatia de reparatie pentru masina.

Daca s-a incheiat o constatare amiabila la locul evenimentului rutier, atunci nu trebuie sa mai treci si pe la Politie. Aprinde luminile de avarie si aseaza triunghiul de semnalizare la 30 de m de locul accidentului. Acesta trebuie observat de la 100 de m. Constatarea amiabila are valoare juridical si este un document eliberat de asiguratori la incheierea unei asigurari.

Pastreaza acest formular la indemana pentru a-l putea folosi in caz de nevoie. Constatarea amiabila nu stabileste vinovatia, ci explica doar circumstantele incidentului. Formularul se preda asiguratorului care va stabili responsabilitatea fiecarui sofer.

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE INLOCUIESC CEL MAI GREU LA UN LOGAN?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter