Ce trebuie sa faci daca pui benzina in loc de motorina sau invers

Nu de multe ori ni s-a intamplat din cauza grabei sa punem benzina in loc de motorina sau invers. Nu e un capat de lume, dar nu ar strica sa stii ce trebuie sa faci daca si tie ti s-a intamplat acest lucru.

Ce trebuie sa faci daca pui benzina in loc de motorina sau invers

Graba strica treaba! Asta spune un proverb din batrani si nu de multe ori am trait-o pe pielea noastra. Chiar si atunci cand am facut o operatiune banala de alimentare a masinii, s-a intamplat sa punem benzina in loc de motorina sau invers.

Nu trebuie sa fii sofer incepator sau profesionist sa faci asta, sa ca haideti sa incercam sa nu judecam persoanele care fac acest lucru. Se poate intampla oricui. Iata ce trebuie sa faci daca si tu ai facut acelasi lucru.

Cum procedezi daca ai pus benzina in loc de motorina la o masina diesel

Daca ai facut acest lucru, trebuie sa fii foarte atent pentru ca este o problema destul de mare pentru motorul masinii tale. In primul rand trebuie sa stii ca ar fi indicat sa nu pornesti motorul, asta in cazul in care ti-ai dat seama la timp de greseala facuta. Benzina poate afecta destul de grav instalatia din motorul tau pentru ca actioneaza ca un solvent.

Citeste si: Cat costa, de fapt, sa schimbi motorul la o Dacia Logan diesel

Daca ti-ai dat seama atunci cand erai la pompa si ai pus doar 5% benzina, este bine sa completezi cu motorina restul de 95%. Nu vei avea probleme pentru ca si cantitatea de benzina este mult prea mica pentru a le cauza.

Daca ai facut plinul cu benzina la o masina diesel, ar fi bine sa nu mai pornesti masina si sa duci masina pe o platforma la cel mai apropiat service auto. Mecanicii vor trebui sa iti demonteze rezervorul masinii pentru a te scapa de benzina, dar vor trebui sa arunce o privire si la motor pentru a se asigura ca totul este in regula.

Daca ai apucat sa circuli deja cu masina si benzina a intrat in motor, mecanicii vor trebui sa iti schimbe filtrul de motorina. Nu uita ca motorina nu are aceeasi cifra octanica pe care o are benzina, asa ca daca nu va exista suficienta compresie motorul nu o sa porneasca.

Fii foarte atent pentru ca daca circuli in continuare cu masina dupa ce ai alimentat cu benzina in loc de motorina, risti sa faci o paguba la motor atat de mare incat s-ar putea sa fie mai ieftin sa cumperi unul nou decat sa il repari pe cel ce il ai acum. Nu vrei sa ajungi sa segmentezi motorul!

Alimentare cu motorina in loc de benzina, cum procedam?

Ei bine, in acest caz lucrurile nu sunt chiar atat de grave precum in prima situatie. Bineinteles, injectoarele se vor infunda, motorina arsa se va depune in motor, dar pagubele nu vor fi atat de mari.

Daca ti ai dat seama atunci cand erai la pompa de alimentare si ai pus o cantitate mica de motorina, incearca sa pui benzina cu o cifra octanica mai mare, deoarece vei dilua motorina din rezervor.

Daca totusi ai apucat sa circuli cu masina, iti recomandam o vizita la un service auto pentru a curata injectoarele, pompa de benzina dar si restul instalatiei. Poti sa speli si motorul, dar fii atent la aceste 5 greseli!

Vestea buna e ca masinile moderne te atentioneaza cand gresesti, in sensul ca pompa de alimentare va fi mai mare sau mai mica, tocmai pentru a nu te lasa sa alimentezi cu combustibilul gresit. Totusi, la masinile vechi nu se intampla acest lucru, asa ca mare atentie!

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CARE SUNT MASINILE CU CELE MAI MARI GARANTII?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter