Afla ce trebuie sa faci pentru a preveni usile si incuietoarea masinii sa inghete

Afla ce trebuie sa faci pentru a preveni usile si incuietoarea masinii sa inghete

Se intampla ca, pe vreme foarte rece, usile masinii tale sa inghete in cele mai nepotrivite momente. Vei avea in fata o usa care nu vrea sa se deschida, o incuietoare care nu se misca sau pe amandoua in acelasi timp.

Iata o situatie din care nu e deloc imposibil sa iesi. Cu ceva pregatiri, putine cunostinte si putina inventivitate vei putea intra in masina in timp util.

Cum previi usile unei masini sa inghete?

1. Evita efectele vremii. Principalul motiv pentru care masina ta este inaccesibila este gheata. Atunci cand meterologii anunta vreme de genul acesta, eventual ploaie si temperaturi scazute, ceata sau ninsoare, protejeaza-ti masina.

Din pacate, nu toti avem acces la parcari acoperite, garaje incalzite sau lucruri de genul asta. De aceea, va sfatuim sa incercati sa nu incuiati masina. Daca e posibil. Asta inseamna ca mecanismul de incuiere nu va ingheta in pozitia inchis.

Nu lasa nimic de valoare in masina daca alegi aceasta varianta. Poti, de asemenea, incerca sa acoperi incuietorile cu banda adeziva. Daca masina este parcata afara, o prelata poate minimiza formarea umezelii si aparitia inghetului. Aceasta varianta este recomandata in timpul furtunilor sau a temperaturilor foarte scazute.

2. Inlocuieste garniturile de cauciuc lipsa sau deteriorate. Ele sunt de vina, cele care ingheata in caz de frig extrem, nu metalul. Verifica-le cu atentie si inlocuieste-le daca e nevoie.

3. Sterge cadrul portierei. Prin aceasta operatiune, trebuie sa indepartezi resturile drumului facut sau alte „sedimente” adumate de-a lungul timpului. Acestea pot aduna apa si ingheta in momentul scaderii serioase a temperaturii.

4. Acopera suprafetele de cauciuc cu un lichid de protectie. Freaca aceste suprafete cu ulei sau substante lubrifiante, folosindu-te de un prosop de hartie. Va respinge apa si, astfel, vor scadea sansele de inghet. Ai mai multe variante de substante lubrifiante pe care le poti folosi:
– Un balsam pentru cauciuc (probabil cea mai sigura varianta pe timp indelungat);
– Un spray cu silicon (poate rezista cateva saptamani, dar poate dauna garniturilor sau vopselei);
– Uleiul lubrifiant (o solutie facila dar, dupa mai multe utilizari, poate afecta cauciucul).

Cum previi inghetarea unei incuietori si cum o deschizi daca ingheata?

1. Freaca incuietoarea si cheia masinii cu alcool. Acesta trebuie sa aiba concentratia de cel putin 60%, pentru a adera la suprafete si impiedica inghetarea acestora. Fa aceasta operatiune cel putin o data pe saptamana. E adevarat ca poate chiar dezgheta gheata existenta, dar aceasta metoda este mai lenta decat cele de mai jos. Poti folosi si vaselina, dar e posibil ca aceasta sa lase in urma reziduuri.

2. Foloseste un spray lubrifiant pentru probleme grave. Pana si expertii au pareri impartite in legatura cu aceasta varianta, dar va recomandam cateva variante cunoscute pentru rezultate:
– un lubrifiant pe baza de grafit: acesta vine, de obicei, sub forma uni recipient comprimat care se foloseste direct pe incuietoare.
– un lubrifiant pe baza de teflon: desi recomandat, unii specialisti considera produsele cu silicon ca fiind murdare si ineficace.
– un lubrifiant mai putin gras: recomandat pentru ca atrage mai putin praf si alte resturi.

Atentie! Nu le folositi pe toate in acelasi timp. Riscati sa blocati incuietoarea.

3. Foloseste un spray de degivrare. Pastreaza acest spray in casa sau in haina, in cazul in care ramai blocat in afara masinii. Foloseste-l direct asupra incuietorii, de obicei au efect in conditii severe de vreme. Alege incuietoarea mai putin inghetata, foloseste spray-ul si introdu cheia.

4. Incalzeste cheia. Cu ajutorul unui cleste sau patent, tine cheia (cu partea cu dinti) intr-o sursa de caldura (bricheta, chibrit) pana se incalzeste, apoi incearca sa descui masina. Daca cheia este complet metalica (nu are maner de plastic), o poti incalzi si in timp ce se afla in incuietoare. Aceasta metoda poate fi folosita doar daca nu ai alta alternativa. Nu incalzi cheia daca aceasta este echipata cu cip computerizat, il poti afecta.

5. Incalzeste incuietoarea cu un uscator de par sau cu propria respiratie. E mai putin eficace, dar merita incercata, in lipsa altor solutii. Un tub de carbon (de genul celui de la hartia igienica) poate localiza caldura exact pe incuietoare. Incearca aceasta varianta cateva minute, mai ales daca nu ai tub de carton sau bate vantul.

VIDEOCLIPUL ZILEI