Ce taxe si viniete trebuie sa platesti in Turcia daca pleci cu masina din Romania

In cazul in care ti-ai planuit o excursie in Turcia si vrei sa pleci cu masina din Romania, o sa iti spunem ce taxe si viniete trebuie sa platesti in toata aceasta calatorie. Iata ce trebuie sa stii daca pleci cu automobilul si la ce trebuie sa fii atent.

Ce taxe si viniete trebuie sa platesti in Turcia daca pleci cu masina din Romania

Vrei sa pleci cu masina in vacanta in Turcia si nu stii ce taxe si viniete trebuie sa platesti in toata aceasta calatorie? Ei bine, o sa iti explicam pas cu pas si o sa iti mai spunem ce trebuie sa stii daca pleci la volanul masinii.

Ce trebuie sa stii daca pleci cu masina in Turcia?

Ei bine, daca pleci cu masina in Turcia, trebuie sa ai in vedere anumite aspecte, pentru a respecta legea. Daca nu esti proprietarul masinii cu care urmeaza sa te deplasezi, aceasta fiind pe leasing, firma sau detinuta de alta persoana, vei avea nevoie de Cartea Verde, insa si de o procura (imputernicire) din partea proprietarului de drept al autoturismului, fie ca e persoana fizica sau juridica.

Citeste si: Care este cel mai bun traseu daca vrei sa ajungi cu masina in Spania

De asemenea, aceasta procura va trebui tradusa si in limba turca, iar acest lucru trebuie sa se faca de un traducator autorizat, ce iti va aplica si o stampila pe traducere, legalizata de notar si apostilata. Daca vrei sa fii sigur, poti supralegaliza aceasta procura in limba turca la Ambasada Turciei, iar in acest fel nu vei mai avea nevoie de apostilare, ceea ce inseamna o economie de bani si de timp.

Daca autoturismul cu care vrei sa pleci este inchiriat, atunci va trebui sa prezinti contractul de inchiriere si traducerea acestuia in limba turca. Bineinteles, traducerea trebuie legalizata si apostilata, ori supralegalizata la Ambasada Turciei.

Ce taxe si viniete se platesc in Turcia cand pleci cu masina din Romania

Ei bine, acum ca ai rezolvat partea de mai sus, vom trece la explicarea taxelor care se platesc in Turcia cand pleci cu masina din Romania. Ca si la noi in tara, exista mai multe categorii de vehicule, iar taxele cresc pe masura ce creste si gabaritul autovehiculelor.

De exemplu, taxele de pod pentru Podul Bosfor si Podul Fatih Sultan Mehmet pornesc de la 10.50 lire turcesti (TRY) pentru automobile si ajung pana la 78.25 lire turcesti (TRY) pentru vehicule cu 6 sau mai multe axe. Taxa de pod se plateste doar pentru sensul Europa-Asia, pentru celalalt sens este gratuita.

Daca circuli pe o autostrada din Turcia, trebuie sa stii ca se percepe o taxa, iar valoarea ei este in functie de distanta parcursa si de categoria din care face parte autovehiculul cu care te deplasezi. Circulatia pe celelalte tipuri de drumuri este gratuita, iar in Turcia nu exista vinieta. Mai mult, circulatia pe autostrazile care traverseaza marile orase este gratuita.

Turcia foloseste sistemul automat de trecere HGS, care include un autocolant cu tehnologie RFID (Radio-Frequency Indentification). Acest autocolant are un pret de 5 lire in varianta netrasnmisibila si 15 lire in varianta transmisibila. Se poate cumpara cu ajutorul pasaportului si talonului masinii. Atunci cand vei cumpara un sticker HGS, vei mai primi un talon cartonat pe care il vei folosi la reincarcare.

Mare atentie, daca in cazul in care in termen de 7 zile de la trecerea prin acele puncte de taxare de pe autostrada nu ai cumparat un autocolant HGS, risti o amenda care este de 11 ori suma pe care trebuia sa o platesti.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter