Ce taxe se platesc, de fapt, la masinile considerate clasice in Romania

Ce taxe se platesc, de fapt, la masinile considerate clasice in Romania

Daca esti pe cale sa iti cumperi o masina retro, ar trebui sa stii ce prevede legislatia si ce taxe se platesc la auomobilele considerate clasice in Romania.

Sunt multi amatori de masini retro la noi in tara, insa nu multi stiu si ce taxe se platesc la acestea. Daca si tu vrei sa iti cumperi un astfel de automobil, ar trebui sa stii care sunt masinile considerate clasice in Romania si ce taxe trebuie sa achiti pentru ele.

Cand este declarata o masina de epoca si ce trebuie sa stii

Vedem tot timpul masini clasice pe strazi, iar multe dintre ele sunt prezente in cluburi exclusiviste unde pasionatii de astfel de automobile se intalnesc pentru a isi admira bijuteriile pe patru roti si de a se cunoaste.

Citeste si: Ce conditii trebuie sa intrunesti la noul Program Rabla

Totusi, nu orice masina veche este neaparat una de epoca, asa ca daca vrei un astfel de automobil trebuie sa stii mai multe lucruri. In primul rand, productia vehiculului trebuie sa fi incetat de mai bine de 30 de ani.

Mai mult, detinatorii de vehicule istorice trebuie sa obtina si un atestat de vehicul istoric emis de Retromobil Club Romania, care va fi de folos atunci cand Registrul Auto Roman (RAR) va elibera cartea de identitate a automobilului. Fara acest atestat, nu vei trece RAR-ul. Daca masina functioneaza corespunzator si are acel atestat, atunci cei de la RAR vor scrie pe cartea de identitate a vehiculului textul „vehicul istoric”.

Ce taxe se platesc pentru masinile considerate clasice in Romania

In cazul in care urmatoarea ta achizitie este o masina clasica, trebuie sa stii ca una certificata este scutita de impozit si rovinieta, iar pentru RCA exista un tarif special. Daca esti membru de cel putin 6 luni al unui club Retromobil, vei plati doar 60 de lei pentru 6 luni sau 100 de lei pentru un an.

Nu uita ca masina trebuie sa fie originala si sa corespunda 100% cu originalul. Aceasta nu trebuie sa vina cu piese modificate pentru ca altfel nu vei primi si atestatul de vehicul istoric emis de Retromobil Club Romania.

Desigur, vorbim de scutire de impozite si de un pret al RCA foarte mic, insa nu uitati ca intretinerea unei masini clasice este costisitoare. O masina clasica trebuie curatata periodic la exterior, cat si la interior.

Mai mult, pielea interiorului trebuie protejata cu creme sau substante de curatat, vopseaua masinii necesita tratamente cu ceara la cel putin 6 luni, schimbarea uleiului trebuie sa se faca mult mai des ca la o masina din zilele noastre, iar sistemul de franare rtebuie sa fie in stare perfecta!

VIDEOCLIPUL ZILEI