Ce se intampla, de fapt, daca montezi 4 anvelope diferite pe masina

Am mai spus-o si o vom mai repeta: anvelopele sunt o parte extrem de importanta din masina ta! Mai mult, anvelopele imbunatatesc siguranta pe care automobilul ti-o ofera, asa ca nu e de glumit. Iata ce se intampla daca montezi patru anvelope diferite pe o masina.

Ce se intampla, de fapt, daca montezi 4 anvelope diferite pe masina

Toti soferii trebuie sa inteleaga importanta unor anvelope bune cu care masina lor trebuie sa fie echipata. Pe langa faptul ca trebuie sa folosim anvelope de iarna sau de vara atunci cand sezonul o cere, foarte important este ca anvelopele folosite sa fie acelasi model. De foarte multe ori, se intampla ca soferii sa foloseasca un tip de anvelope pe fata si un alt tip de anvelope pentru rotile din spate.

Desi multi ar spune ca nu conteaza, am decis sa vorbim astazi ce s-ar putea intampla cu masina daca ar fi echipata cu patru anvelope diferite. Am contactat expertii de la Auto Soft, asa ca va putem explica in detaliu.

Care sunt motivele pentru care anvelopele masinii se tocesc neuniform?

Primul motiv pentru care uzura anvelopelor este neuniforma este legata de faptul ca rotile tale trebuie echilibrate. Atunci cand rotile nu sunt echilibrate, anvelopele masinii tale nu se uzeaza uniform, apar vibratii pe care le simti in volan la viteze mari si in podea, dar creste si consumul de combustibil.

Citeste si: Pareri anvelope all seasons. Merita sa iti pui astfel de cauciucuri pe masina?

Mai mult, echilibrarea rotilor se face la schimbul periodic de anvelope sau atunci cand deci sa pui un nou set de anvelope si sa le inlocuiesti pe cele vechi. Gropile dezechilibreaza si ele rotile, asa ca asigura-te ca faci o vizita la o vulcanizare o data la 6 luni.

Geometria rotilor este si ea un procedeu important, pentru ca va prelungi durata de viata a anvelopelor tale. Pentru cei ce nu stiu, geometria masinii asigura pozitia dreapta a rotilor. Cu toate ca nu putem vedea cu ochiul liber, o roata stramba cu doar un milimetru duce la o uzura neuniforma si prematura a anvelopelor.

Ce se intampla atunci cand folosim 4 anvelope diferite pe masina?

Desi pare un scenariu absurd, sunt foarte multi soferi inconstienti pe care nu ii intereseaza si care pun orice anvelope pe masina lor, chiar daca acestea au dimensiuni si sunt de vara sau chiar de iarna. Pentru ei nu conteaza, vor doar sa aiba anvelopele pentru a circula din punctul A in punctul B.

In primul rand, ce fac acesti soferi este complet ilegal, pentru ca Registrul Auto Roman (RAR) nu permite acest lucru, iar daca vrei sa faci inspectia tehnica periodica (ITP) a masinii vei fi respins din start!

De ce nu este recomandat sa folosesti 4 anvelope diferite pe masina? Ei bine, atunci cand vei folosi sistemul de franare al masinii, fiecare anvelope are proprietatile ei asa ca fiecare va frana intr-un mod diferit. Atunci cand toate anvelopele masinii sunt la fel, distanta de franare scade semnificativ.

Acceleratia este si ea afectata, pentru ca aderenta nu este aceeasi pe fiecare anvelopa. Mai mult, stabilitatea masinii este afectata pentru ca in curbe, fiecare anvelopa are un nivel de aderenta diferit.

Daca folosesti o masina cu tractiune integrala, producatorii de automobile recomanda folosirea a patru anvelope

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE MASINI DETINE LEBRON JAMES
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter