Ce se intampla daca depasesti viteza legala cu 70 de km/h

Daca esti prins circuland cu o alta viteza decat cea prevazuta de lege risti amenzi usturatoare sau chiar te poti trezi permisul suspendat. Sa nu mai vorbim de riscurile la care te supui. Viteza creste riscul producerii unui accident rutier grav, chiar a unui accident mortal.

Ce se intampla daca depasesti viteza legala cu 70 de km/h

Amenzile pentru depasirea vitezei legale pornesc de la 290 de lei si pot ajunge chiar si la 2.900 de lei. 

In cazul in care esti prins conducand cu mai mult de 50 km/h peste viteza maxima admisa, ti se va suspenda permisul auto pentru perioada de 90 de zile si vei primi o sanctiune din clasa a IV-a, adica intre 9-20 puncte amenda.

Citeste si: Decizie istorica intr-un stat din UE. Limita de viteza pe autostrada a fost scazuta la nivel de DN

Limite de viteza in Romania

Soferul nu trebuie sa respecte doar regimul legal de viteza, dar si sa o adapteze in functie de conditiile de drum si conditiile meteo, pentru a putea efectua orice manevra in conditii de siguranta.

Limita maxima in localitati este de 50km/h. De asemenea, tot in localitati, se pot stabili limite maxime de viteza si peste cea generala de 50 km/h, dar nu mai mult de 80 km/h, cat si limite minime – minimum 30 km/h.

Pe autostrada aveti voie sa circulati cu 130 km/h, pe drumurile expres sau cele nationale europene (E) cu 100/h, in timp ce pentru celelalte categorii de drumuri a fost stabilita limita de 90 km/h.

In cazul in care abia ati obtinut permisul auto, trebuie sa stiti ca lucrurile se schimba. Viteza maxima admisa este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Amenzi de circulatie 2020

Iata ce amenzi risti pentru depasirea vitezei legale, conform Codului Rutier 2020:

- 10-20 km/h peste viteza maxima admisa: doua sau trei puncte-amenda (290 sau 435 de lei), la care se adauga doua puncte de penalizare
- 21-30 km/h peste viteza maxima admisa: patru sau cinci puncte-amenda (580 sau 725 de lei), la care se adauga trei puncte de penalizare
- 31-40 km/h peste viteza maxima admisa: de la sase la opt puncte-amenda (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adauga patru puncte de penalizare
- 41-50 km/h peste viteza maxima admisa: de la noua la 20 puncte-amenda (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se adauga sase puncte de penalizare
mai mult de 50 km/h peste viteza maxima admisa: de la noua la 20 puncte-amenda, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile

Pe de alta parte, si soferii care circula in mod nejustificat cu o viteza de cel putin 10 km/h sub limita minima impusa de lege pot fi sanctionati. Acestia se pot alege cu doua sau trei puncte amenda, adica undeva intre 190 si 435 de lei.

Aveti grija, instanta suprema a decis ca puteti fi amendati pentru viteza si de catre politisti care nu au radare. Instanta Suprema a decis ca vitezomanii pot fi amendati si de catre alti politisti decat cei care au aparate radar, care primesc date prins statie.

Nu scapati usor nici de amenzile de circulatie pe care le primiti in alte tari. Daca conduceti un autovehicul inmatriculat in Romania si sunteti sanctionat in trafic in oricare stat membru al Uniunii Europene, veti primi procesul verbal de contraventie la adresa din cartea de identatate a vehiculului.

Examen auto pentru reducerea pedepsei

In cazul in care ati ramas fara permis de conducere pentru o perioada de 60 sau 90 de zile, il poti recupera mai repede cu 30 de zile, daca promovezi examenul auto. 

Pe de alta parte, daca in urmatoarele 6 luni de la redobandire vi se mai suspenda permisul, vi se vor mai adauga 30 de zile la suspendare.

Nu vei mai putea beneficia de reducerea pedepsei, daca ai a acumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CUM SE FABRICA UN BMW SERIA 4 COUPE (G22)?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter