Iata ce obligatii au asiguratorii RCA fata de soferi!

BMW M3 Accident

Ai o asigurare RCA dar nu ai idee ce drepturi ai? NU ar strica sa te informezi, nu de alta, dar asiguratorii profita din plin de nestiinta ta.

Asiguratorul este OBLIGAT sa mearga in localitatea indicata de pagubit pentru a constata dauna, INDIFERENT de dimensiunea avariei autovehiculului - INCLUSIV PENTRU AVARII MINORE! Asiguratorul este obligat de legislatia in vigoare sa constate dauna la locul indicat de pagubit in cel mult cinci zile lucratoare de la notificarea trimisa de pagubit.

Trebuie sa mai stii ca aceasta obligatie a asiguratorului nu este conditionata IN NICIUN FEL de existenta unei relatii contractuale intre acesta si unitatea service la care tu, ca pagubit, alegi sa iti repari masina.

Daca asiguratorul RCA nu constata daunele in cele cinci zile de la notificare, pagubitul poate trece la repararea vehiculului INAINTE de constatarea daunei. Este indicat, insa, sa cheme un expert tehnic auto pentru consemnarea avariilor si a alor elemente necesare la dosarul de dauna.

Pagubitul isi poate efectua reparatiile la ORICE service autorizat de RAR, INDIFERENT care sunt recomandarile facute de asigurator.

Asiguratorul este OBLIGAT sa achite costul reparatiilor in contul unitatii service INDIFERENT daca aceasta are sa nu un contract de decontare directa cu asiguratorul.

Pagubitii RCA care isi repara masinile in baza unei polite RCA emise dupa 19 septembrie 2016 au dreptul sa isi inchirieze un autovehicul din aceeasi clasa sau dintr-o clasa inferioara vehiculului avariat, iar asiguratorul are obligatia sa achite costurile inchirierii acelui vehicul pe durata reparatiilor sau pe toata perioada in care asiguratorul face cercetari privind suspeciunea de frauda. Cercetarile pot dura cel mult 90 de zile.

Daca vrei sa iti mearga din plin in relatia cu asiguratorul RCA ar trebui sa:

Iti alegi singur service-ul auto cu care sa lucrezi in cazul unor avarii!

Stii ca unitatile partenere ale asiguratorilor sunt constranse prin contract sa accepte piesele puse la dispozitie de catre furnizorii agreati de asiguratori, iar principiul dupa care merge afacerea este cel al pretului cel mai scazut, nu al calitatii!

Stii ca unitatile service partenere ale asiguratorilor nu prevad in contractual cu asiguratorul si decontarea serviciilor de inchiriere de autovehicule pentru pagubitii RCA.

Asiguratorul poate crea abuz asupra pagubitului pe doua cai:

- prin inspectorii de daune care sunt penalizati la salariu daca nu reduc costurile de despagubire cu orice pret. Reducerea costurilor de despagubire prin acest canal se realizeaza prin constrangerea si manipularea pagubitilor RCA sa renunte la drepturile legale pe care le au, cum ar fi inchirierea unei masini, serviciu decontat de catre asiguratori, sau sa renunte la calitatea lucrarilor de reparatie a masinii avariate, prin repararea acestora in unitatile service partenere ale asiguratorului.

- prin unitatile service partenere ale asiguratorului, care sunt obligate prin contract de catre asigurator, sa acorde discounturi chiar si de 70% la piese, situatie care face imposibila repararea autovehiculului avariat cu piese noi si de buna calitate.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE INLOCUIESC CEL MAI GREU LA UN LOGAN?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter