Ce nu au voie sa faca soferii incepatori in primele 12 luni, dupa obtinerea permisului de conducere?

Sofer incepator

Unul dintre cele mai importante momente din viata multora este dobandirea permisului de conducere. Totusi, acest lucru care produce o bucurie imensa pentru multi se poate transforma rapid intr-un cosmar daca nu sunt respectate anumite reguli de circulatie.

In primele 12 luni de la dobandirea permisului de conducere Codul Rutier prezinta o serie de restrictii in trafic pe care daca nu le respecti poti fi amendat drastic.

In primul rand, un conducator auto care are carnet trebuie sa afiseze un semn distinctiv pe autovehiculul pe care il conduce. Pe scurt, fiecare incepator trebuie sa aiba in geam o "lamaie" in primele 12 luni prin care isi semnaleaza prezenta in trafic.

Acest mic semn este de fapt un disc galben, cu un diametreu de 100 mm si care are semnul exclamarii de culoare neagra. Incepatori trebuie sa pozitioneze acest semn pe parbriz, in partea din dreapta jos, dar si pe luneta, in partea stanga jos, astfel incat sa ofere o vizibilitate perfecta pentru restul participantilor in trafic.

Conducatori auto au parte si de o restrictie din punct de vedere al vitezei maxime in primul an. Astfel, proaspetii detinatori ai permisului sunt obligati sa conduca cu o viteza maxima cu 20 de km/h mai mica decat limita legala pe acel sector de drum. De exemplu, daca un incepator se afla pe un drum cu o limita stabilita la 90 de km/h, el se va deplasa cu o viteză maxima de 70 de km/h.

Incepatorii nu au voie in primul an sa se urce la volanul unor vehicule destinate transportului public de persoane sau de marfuri, dar si cele care sunt destinate transportului de marfuri periculoase. Situatia este mai complexa aici, deoarece oricum au nevoie de un atestat profesional sau o autorizatie speciala.

Proaspetii conducatori auto nu au voie sa foloseasca masini destinate testarii sau care sunt folosite pentru probe, dar nici pe masini care functioneaza in regim de taxi. Pentru simplul fapt ca un conducator auto incepator nu are semnele dinstictive la vedere, politistul rutier poate aplica o amenda intre 290 si 435 de lei. 

Un sofer incepator se poate alege si cu o amenda de aproape 1.000 de lei daca conduce cu o viteza de 100 de km/h pe un sector de drum unde limita maxima este de 90 km/h, deoarce ar depasi cu peste 30 de km/h viteza limita legala admisa pentru un incepator.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter