Ce jante sunt potrivite pe timp de iarna?

Jante aliaj/otel

Cumpărarea de jante poate fi o perspectivă descurajantă pentru mulți dintre noi. Cu excepția cazului în care ești pasionat de mașini, probabil că nu ai decât cunoștințe rudimentare despre modul în care funcționează mașina ta.

Soluția cea mai ușoară este să te îndrepți către un service specializat de anvelope și să te îndrume spre dimensiunea jantelor potrivită mașinii tale.

Dacă dorești să cumperi jante online vei fi nevoit să afli singur dimensiunea suportată de mașina ta, dimensiune pe care o găsești fie pe capacul de alimentare a masinii, fie pe portiera șoferului sau în torpedou.

Jante de aliaj sau oțel?

În cele mai multe cazuri, alegerea jantelor în funcție de materialul din care sunt făcute este o chestiune de gust. În timp ce roțile din aliaj sunt atrăgătoare, jantele din oțel sunt mai puțin costisitoare și mai robuste. Dar ce jante sunt potrivite pentru iarnă?

Jantele sunt esențiale pentru stabilitatea anvelopelor de aceea indiferent dacă preferi jante de aliaj sau oțel, diferența este dată de calitate, design și preț. Ce știm cu siguranță de la început este faptul că jantele de oțel sunt mai puțin costisitoare față de jantele de aliaj. Pe de altă parte, mulți șoferi preferă aspectul sportiv a jantelor de aliaj. Cu toate acestea, există diferențe reale de performanță între cele două tipuri de jante - în special în sezonul rece?

Jantele de aliaj

Jantele de aliaj au un aspect mai modern fiind în topul preferințelor șoferilor de pretutindeni, însă în timpul iernii pot crea probleme. Așa cum știm deja, anvelopele de pe mașină sunt factorul decisiv pentru siguranța rutieră pe timp de iarnă. De aceea, a avea jantele potrivite pentru condițiile grele din timpul iernii este esențial. Din păcate, nu toate jantele din aliaj sunt potrivite pentru sezonul rece.

Spre deosebire de jantele de oțel durabile, versiunea din aliaj este mai predispusă la coroziune. Aceasta înseamnă că: în timpul iernii, roțile din aliaj se pot oxida pe flanșă. Flansa este marginea curbată a jantei roții. Fără acoperire adecvată, bulele mici se vor dezvolta rapid. Zonele afectate nu vor mai asigura o sigilare corespunzătoare. Acest lucru va duce la pierderea treptată a presiunii în anvelope, ceea ce duce la un comportament instabil de conducere.

Pentru cei care acordă o importanță deosebită esteticii vizuale a roților lor, producătorii oferă acum și jante din aliaj rezistent la sezonul rece. Acestea au un strat de pulbere special, care protejează împotriva deteriorărilor și a oricărei eventuale oxidări. Pentru șoferii care nu doresc să facă un compromis cu estetica roților pe timp de iarnă, aceste modele sunt recomandate cu tărie.

Jantele de otel

Jantele de oțel împreuna cu anvelopele de iarnă oferă siguranță în timpul iernii, chiar și fără niciun tratament suplimentar. Materialul din care sunt făcute este mult mai stabil, astfel, mai puțin vulnerabil la degivrarea sării.

Jantele din oțel fac rugină din când în când, dar numai la suprafață și fără a afecta proprietățile lor de stabilizare. Indicat ar fi să treci la jante de oțel în momentul în care schimbi anvelopele de vară cu cele de iarnă. Indiferent de alegerea ta, nu uita să potrivești dimensiunea anvelopelor cu cea a jantelor și să studiezi temeinic înainte de a alege.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter