Ce inseamna daca s-a aprins la bord martorul 'Service'

Service Dash Light

Martorul Service (Cheie) iti aminteste ca e timpul sa te ocupi de intretinerea masinii tale, in cele mai multe cazuri un schimb de ulei sau de filtre.

In efortul de a ajuta cat mai mult soferii, producatorii auto au montat un astfel de martor la bordul masinilor. Computerul calculeaza numarul de km parcursi si, la anumite intervale, iti aminteste sa te ocupi de intretinerea motorului. Nu mai e nevoie sa spunem asta: mentinerea motorului in stare buna de functionare inseamna o viata mai lunga pentru masina ta.

Martorul "Service" se aprinde, de obicei, atunci cand e nevoie de un schimb de ulei sau de filtre, dar se intampla sa avertizeze si in legatura cu alte fluide sau parti componente ale motorului. In trecut, acest martor era similar cu cel "Verifica motorul!" si putea insemna ca sistemul a descoperit o problema.

1. Ce inseamna daca s-a aprins martorul 'Service'?

Asa cum am mai spus, acest martor aminteste, in mod special, ca e momentul sa schimbi uleiul sau unele filtre. Cand se aprinde, ar fi bine sa mergi cu masina ta in primul service.

Daca nu esti sigur care e problema, verifica manualul masinii pentru orice informatie despre aceasta lumina de avertizare.

Dupa eventualele reparatii, e nevoie de o resetare a computerului de bord. La cele mai multe masini, asta se intampla atunci cand folosesti cheia, nu ai nevoie de echipament special. Pentru mai multe informatii, cauta in manualul masinii sau online.

2. E sigur sa conduci masina daca s-a aprins martorul 'Service'?

Ei bine, manevrabilitatea si mobilitatea masinii nu va fi afectata, dar sa conduci cu acest martor aprins pentru mult timp poate duce la uzura in exces a motorului. Daca e vorba despre ulei, schimbul periodic al acestuia poate prelungi ciclul de viata al motorului.

In situatia in care acest martor este aprins si nu reusesti sa descoperi cauza, mergi la un specialist, la un service dedicat.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter