Ce inseamna Distronic si cat ajunge sa coste o astfel de optiune

Masinile moderne ofera o multitudine de functii de siguranta activa, iar una dintre ele este Distronic. Totusi, ce este, cand a fost introdusa si cat costa aceasta optiune?

Ce inseamna Distronic si cat ajunge sa coste o astfel de optiune

Cand vine vorba de siguranta, unii soferi aleg toate sistemele optionale, atunci cand vine vorba sa isi configureze o masina. Multi dintre noi nu stim exact ce comandam si avem incredere in reprezentantul marcii la care apelam, pentru ca el ne ofera ce are mai bun.

Totusi, este bine sa cunoastem si noi sistemele optionale si ce pot face ele pentru soferi atunci cand ne aflam la voan. In acest articol, vom vorbi despre Distronic, ce inseamna si cat ajunge sa coste o astfel de optiune?

Cand a fost introdus pilotul automat adaptiv (Adaptive Cruise Control - ACC)?

Pilotul automat adaptiv (Adaptive Cruise Control - ACC) este un sistem care poate ajusta viteza masinii tale pentru a mentine o distanta sigura fata de vehiculul din fata. Bineinteles, acest sistem are un nume diferit pentru fiecare producator de automobile, asa ca nu va mirati daca nu veti gasi acest nume la toate marcile auto.

Citeste si: Ce inseamna lane assist si cat ajunge sa coste o astfel de optiune

Indiferent de nume, pilotul automat adaptiv vine cu un radar, senzor laser sau o camera de luat vederi ce ajuta vehiculul sa franeze atunci cand distanta fata de vehiculul din fata este prea mica. Mai mult, acelasi sistem permite accelerarea masinii atunci cand distanta fata de vehiculul din fata permite acest lucru.

Pilotul automat adaptiv este vazut ca o componenta de baza pentru vehiculele inteligente ale viitorului si poate face diferenta dintre viata si moarte, adica poate reduce erorile care apar de la soferii neatenti.

Care a fost producatorul care a oferit prima data pilotul automat adaptiv?

Ei bine, primul producator care a oferit prima data pilotul automat adaptiv a fost Mitsubishi, si asta se intampla in anul 1992. Sistemul a fost introdus pe modelul Debonair si avea ca scop atragerea atentiei soferului prin semnale auditive, insa nu intervenea asupra acceleratiei sau franei.

In anul 1995, modelul Mitsubishi Diamante a introdus sistemul laser Preview Distance Control. Ce avea acest sistem in plus? Conform producatorului, sistemul putea interveni asupra acceleratiei, dar nu intervenea asupra sistemului de franare.

In anul 1997, Toyota a introdus Laser Adaptive Cruise Control (Lidar) pe modelul Celsior, oferit in Japonia. Acest sistem putea sa controleze acceleratia vehiculului, insa nu intervenea asupra franelor.

Ce este Distronic si cand a aparut?

Anul 1999 a insemnat si debutul sistemului distronic, primul pilot automat adaptiv care era ajutat de un radar. Sistemul a fost introdus de Mercedes-Benz pe modelul S-Class (W220) si CL-Class.

Bineinteles, sistemul a evoluat odata cu trecerea timpului, si-a schimbat numele in Distronic Plus in 2005, asa ca va vom spune si ce poate sa faca in zilele noastre. Ei bine, asistentul activ pentru pastrarea distantei intre autovehicule, functioneaza tot pe baza de radar si poate mentine automat distanta fata de vehiculul din fata, dar poate si asista soferul la deplasarea pe autostrada sau in traficul aglomerat din oras (de top stop-and-go).

Sistemul Distronic Plus poate accelera singur si frana cu maxim jumatatea fortei de franare, pentru a pastra o distanta de siguranta fata de masina din fata. In caz ca este cazul sa franeze mai tare, sistemul declanseaza un sunet de avertizare intermitent, iar in panoul de bord se aprinde martorul de avertizare.

Distronic Plus poate fi activat prin actionarea manetei Tempomat, de la o viteza de 20 de km/h. Conform producatorului, Distronic Plus functioneaza intr-un interval de viteza de la 0 la 200 km/h.

Ce pret are sistemul Distronic?

Conform site-ului Mercedes-Benz, sistemul Distronic face parte dintr-un pachet de sisteme de siguranta activa care are un pret de 2.737 euro pentru modelul S-Class. Pentru modelul C-Class, pretul scade la 2.177 euro, iar pentru modelul E-Class 2.261 euro.

Pentru modelul A-Class Sedan, pretul sistemului este de 1.796 euro, in timp ce pentru pentru modelul G-Class pretul este de 1.606 euro. Pentru SUV-ul GLE, pretul sistemului Distronic este de 2.296 euro.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE MASINI DETINE LEBRON JAMES
Aboneaza-te la canalul de YouTube!
Sursa: Mercedes-Benz

Newsletter