Ce inseamna, de fapt, decontarea directa la RCA

Ce inseamna, de fapt, decontarea directa la RCA

Poate ati auzit de multe ori despre decontarea directa la RCA, insa nu v-ati interesat mai multe. Ei bine, o sa va explicam ce inseamna, de fapt, aceasta clauza si de ce ar fi bine sa o aveti, pentru a scapa de multe dureri de cap.

Decontarea directa la RCA este ceva nou pentru soferi, iar nu multi opteaza pentru acest lucru atunci cand isi fac asigurarea obligatorie pentru autoturismul lor. Iata ce trebuie sa stii despre decontarea directa la RCA si de ce acest lucru te poate scapa de multe dureri de cap.

Ce inseamna decontarea directa la RCA si cand poate fi folosita

Orice sofer sau proprietar de autoturisme trebuie sa stie ca decontarea directa este o noua clauza ce poate fi achizitionata impreuna cu polita RCA.

Citeste si: 5 lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare daca vrei sa-ti faci o asigurare RCA

Ce face aceasta clauza? Ei bine, actioneaza ca o asigurare CASCO, in sensul ca dupa un accident rutier, proprietarul masinii care a fost accidentata poate merge la compania de unde a achizitionat polita RCA pentru a isi recupera prejudiciul. Ulterior, compania de asigurari isi va recupera suma pe care a platit-o de la asiguratorul soferului vinovat de accident.

Totusi, trebuie sa mai stii ca poti folosi decontarea directa atunci cand accidentul a fost produs pe teritoriul Romaniei, automobilele implicate in accident sunt in inmatriculate la noi in tara, prejudiciile au fost produse doar autovehiculelor si nu au fost alte victime, iar ambele autovehicule au asigurare RCA valabila.

Ce costuri presupune asigurarea RCA cu decontare directa

Ei bine, costurile pentru decontarea directa nu sunt fixe si pot diferi de la o companie de asigurari la alta. Fiecare companie isi poate stabili tarifele, asa ca poti plati in plus cateva zeci de lei sau chiar cateva sute de lei, pe langa costul initial al politei RCA.

Mai trebuie sa stii ca decontarea directa este valabila pentru accidentele solutionate de Politia Rutiera, dar si pentru cele care au fost rezolvate folosind constatarea amiabila.

Pentru a folosi decontarea directa in cazul unui accident, mai intai trebuie sa verifici ca evenimentul intruneste conditiile de utilizare, iar apoi trebuie sa notifici asiguratorul tau RCA cu privire la producerea accidentului in termen de 5 zile lucratoare.

Ulterior, va trebui sa furnizezi companiei de asigurari documentele legate de constatarea accidentului, adica procesul verbal intocmit de Politia Rutiera sau, cand este cazul, constatarea amiabila. Mai departe, asiguratorul RCA va efectua constatarea daunelor si iti va explica pasii pe care trebuie sa ii urmezi.

Avantajul decontarii directe este ca atunci cand ai fost implicat intr-un accident care nu s-a intamplat din vina ta, nu mai depinzi de asiguratorul RCA al celuilalt sofer, iar masina ta va fi reparata direct pe RCA-ul tau.

VIDEOCLIPUL ZILEI